Almanya'da Merkel dönemi sona eriyor: Merkel'in varisi kim olacak?

Almanya karar seçimine hazırlanıyor. Başbakan Angela Merkel'in aday olmadığı seçim anketlerine göre öne çıkan üç aday var. Peki 1990'lı yıllardan itibaren Almanya siyasetinde etkili olan Merkel, ülke politikasında ne gibi izler bıraktı?

Almanya'da Merkel dönemi sona eriyor: Merkel'in varisi kim olacak?

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in görevi sona eriyor.

16 yıllık iktidar döneminin ardından Almanya, yeni başbakanını da belirleyeceği genel seçimlere hazırlanıyor. Seçim öncesinde üç aday, Merkel'in mirasçısı olabilmek için öne çıkıyor.

1990 yılında partisine üye olan Merkel, 1991 yılında dönemin başbakanı Helmut Kohl tarafından Kadın ve Gençlik Bakanı olarak görevlendirildi. Üç yıl sonra Çevre ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı görevini üstlenen Merkel, 1995'te Birleşmiş Milletler'in ilk İklim Konferansı'na Berlin'de öncülük etti. 2005 yılından bu yana da Merkel başbakanlık görevini yürütüyor.

1998 yılında Hristiyan Demokratlar, genel seçimlerde Gerhard Schröder'in başkanlığındaki Sosyal Demokratlara yenilince, Merkel'i genel sekreterlik görevine getirildi. Görevi yürütürken gündeme gelen bağış skandalının ardından "Kohl'ün kızı" lakaplı Merkel, partinin onursal başkanı Helmut Kohl'e rest çekti. Bir sene sonra parti içi tartışmaların sonucunda Merkel, Hristiyan Demokrat Birliği'nin genel başkanlığına seçildi.

2005 yılında yapılan genel seçimlerin ardından başbakanlığa seçilen Angela Merkel, Sosyal Demokrat Schröder'in ardından göreve gelen en genç ve ilk kadın başbakan oldu. Merkel, liderliğindeki ilk koalisyon hükümetleri Sosyal Demokratlarla birlikte kurdu. 2009 yılındaki seçimlerinin ardındansa Merkel, liberal Hür Demokrat Parti FDP ile koalisyonu seçti. 2013'ten bu yana Merkel yine Sosyal Demokratlarla koalisyonu oluşturuyor.

Görev süresi boyunca Merkel önemli sınavlar verdi. 2008'de Euro bölgesindeki borç krizinde Merkel, Avrupa'yı kemer sıkma politikasına zorladı. 2014 yılında Kırım krizinde Merkel hükümeti her ne kadar Ukrayna'yı desteklese de, tarafları masaya oturtmak için arabuluculuk yürüttü, Rusya ile ortak çözüm yolları aradı.

Almanya'nın ilk başbakanı en büyük sınavını ise 2015 yılında verdi. Suriye ve Afganistan'dan Avrupa'ya kaçan yüz binlerce sığınmacıya Almanya'nın kapılarını açan Merkel, "Başarabiliriz" sözü ile bu süreçte tarihe girdi.

BAŞBAKANLIK YAPTIĞI 16 YILDA MERKEL DENGE SİYASETİNE YÖNELDİ

Son yıllarda dünya ölçeğinde yaşanan gelişmeler, Merkel'in son iki dönemini de etkiledi. Türkiye'nin vatan savaşına karşı ilk başlarda Türkiye karşıtı tutumlar alan Alman hükümeti, ilerleyen süreçte diyalogdan yana tavır sergileyerek dış siyasetini daha dengeli yürütmeye odakladı.

ABD'nin savaş politikalarının ağır faturasının karşısında ise Merkel, Avrupa'yı güçlendirmeye ağırlık verdi ve Fransa ile ikili ilişkileri geliştirdi. Ekonomik açıdan da Merkel, Almanya'nın Rusya ve Çin ile olan ilişkilerini de güçlendirdi. Bu doğrultuda Almanya, Rusya ile Kuzey Akımı 2 üzerinden, Çin'i de ticaret hacminde zirvede konumlandırarak karşılıklı ilişkilerde yeni kapılar açtı.

Son yıllarında ise Merkel, sağlık sorunlarının yanı sıra Avrupa Biriliği içindeki çelişmelere karşı da sınavlarla karşılaştı. Yoğun gündemi karşısında Almanya başbakanı, 2018'in ekim ayında bir daha aday olmayacağını açıkladı.

Merkel'in 16 yılın ardından bıraktığı miras, Alman kamuoyunda istikrar ve denge algısıyla ölçülüyor. Seçmenin yeni hükümetten beklentisi de Merkel'in istikrarlı ve arabulucu çizgisini devam ettirmeye yönelik. Bu doğrultuda pazar günkü seçimler, Almanya'nın dışında da ilgiyle takip ediliyor.

# almanya # siyaset # Schröder