Süveyş Kanalı açıldı: Küresel etkiler ise yeni başlıyor

Süveyş Kanalı’nı kapatan Evergreen gemisi yedinci gününde kurtarıldı. Kanalda trafik yeniden açıldı. Tıkanıklığı küresel etkileri de ortaya çıkmaya başladı. Süreç Lübnan'ı elektriksiz bıraktı, ülkenin en önemli santrali çalışmayı durdurdu.

Süveyş Kanalı açıldı: Küresel etkiler ise yeni başlıyor

Evergreen kargo gemisinin tıkadığı Süveyş Kanalı'nın küresel etkileri ortaya çıkmaya başladı.

Tam 200 bin tonluk konteyner gemisinin kurtarılma çabaları bir haftanın sonunda başarıyla sonuçlandı. Gemi yüzde 80 normal yönüne döndürüldü. Kanalda bekleyen 367 gemi için iyi haber geldi. Fakat nakliye işlemlerinin ne zaman başlayacağı henüz açıklanmadı.

Uzmanlar ise gemi düzeltilse bile geçiş trafiğinin devam edeceğini söylüyor. Dolayısıyla küresel nakliyatın yüzde 10 ila 12'sinin işlediği Süveyş Kanalı'nın ne zaman normale döneceği hala net değil.

Peki kanal sıkışıklığının küresel etkileri neler oldu? Petrol, kahve, hatta tuvalet kağıdı... Süveyş Kanalı krizi küresel tedarik krizine dönüşebilir.

Petrol fiyatlarında dalgalanma yaratan Süveyş Kanalı krizi, diğer pek çok ürünün tedarikini de olumsuz etkiledi. Tıkanmasından bir gün sonra brent petrol fiyatı yüzde 2,9 yükselerek, varil başına 62 doları geçmişti.

Bir diğer kriz yaratabilecek ürün pandeminin başından beri talebin aşırı yükseldiği tuvalet kağıdı. Tuvalet kağıdının da ana maddesi kağıt hamuru üretiminde küresel talebin üçte birini karşılayan Brezilyalı şirket Suzano'ya göre kanaldaki sıkışma, şirketin sevkiyatını da tehdit ediyor.

İsviçreli kahve ithalatçısı Sucafine'nın Lojistik Müdürü Raphaelle Hemmerlin ise "Kahveciler, iki ya da üç hafta gecikmeyi kaldırabilirler mi? Normalden fazla stokları yoksa zannetmiyorum" değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan gemi trafiğinin durdurması nedeniyle, Kuveyt'ten Lübnan'a ulaşması beklenen yakıt taşıyan bir kargo gemisi de ülkeye ulaşamadı. Ülkenin önemli elektrik üretim santrallerinden biri olan Zahrani Elektrik Şirketi santralinde yakıtı bittiği için faaliyetlerini askıya aldı. Zahrani Elektrik Şirketi'nin faaliyetlerini askıya almasının ardından ülkenin farklı bölgelerinde her gün birkaç saat elektrik kesintileri yaşandı.

# kriz # petrol # brezilya # isviçre # lübnan # ithalat # Kuveyt # tedarik # kahve # kanal # kargo gemisi # tıkanma # küresel kriz