ABD yönetiminde kriz derinleşiyor

ABD’deki ırkçılık ve yoksulluk karşıtı başkaldırı Trump yönetimindeki krizi tetikledi. ABD Başkanı Donald Trump ile Savunma Bakanı Mark Esper’in “göstericilere ordu müdahalesi” konusundaki görüş ayrılığı krize neden oldu. Amerikan basınında Trump’ın Esper’i görevden almanın eşiğinde olduğu konuşuluyor.

ABD yönetiminde kriz derinleşiyor

Koronavirüs salgını ile hızlanan neoliberal sisteminin çöküşü Amerika Birleşik Devletleri’nde iç istikrarsızlığı da tetikledi. Floyd gösterileri ile alt ve orta sınıflar ile bir kısım beyaz yakalılar hem ırkçılığa hem de yoksulluğa karşı ayağa kalktı.

Başkaldırı ABD yönetiminde de derin ve izleri kapanmayacak krizleri doğurdu. Gösterilere orgu gücü ile müdahale edilmesi kararı Beyaz Saray ile Pentagon arasındaki ayrışmayı derinleştirdi.

ABD Başkanı Donald Trump orduyu göreve çağırdı, Savunma Bakanı Mark Esper de kameralar karşısına geçerek başkanın kararına karşı çıktığını duyurdu. Bu itiraz karşısında ABD Başkanı Trump’ın Savunma Bakanı’nı görevden alacağı gündeme geldi. Araya Cumhuriyetçi Senatörler girdi “Esper’i kovmayın” dedi. Ancak bu durum Trump ile Esper arasındaki derin uçurumu değiştirmedi.

Wall Street Journal (Vol sitrıt Cörnıl) gazetesinin haberine göre Başkan Trump, Savunma Bakanı Esper’i görevden almanın eşiğine geldi. Ancak devreye yine Kongre üyeleri ve Beyaz Saray danışmanları girdi. Kabinedeki krizi derinleştirmesi endişesiyle Trump’tan “kararını ertelemesi” istendi.

Savunma Bakanı Mark Esper’in görevden almaya karşı hazır olduğu, istifa mektubunu hazır tuttuğu belirtiliyor.

ABD yönetimindeki Trump-Esper krizi dondurulmuş olsa da Kasım ayındaki başkanlık seçimine kadar sık sık iç istikrarsızlık ve hükümet içi krizlerin gündemi meşgul edeceği değerlendiriliyor.

ulusal.com.tr

# abd # trump # Mark Esper