NATO'dan Çin ve Rusya karşıtı bildirge

NATO'nun 70. yılında, dünyanın odaklandığı liderler zirvesinde, sonuç bildirgesi açıklandı. NATO Genel Sekreteri, Türkiye'nin ilk aşamada onay vermediği Baltık Savunma Planı'nın onaylandığını, YPG'nin tanımlanması konusunun ise tartışılmadığını duyurdu. Çin'in yükselişi tehdit olarak gösterildi.

NATO'dan Çin ve Rusya karşıtı bildirge

NATO'nın 70. yıl toplantısına Londra ev sahipliği yaptı. Liderler zirvesi sonrası NATO Londra Deklarasyonu yayımlandı.

Amerika ve Türkiye arasındaki gerginliğin taşındığı zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump baş başa görüştü. Basına kapalı görüşme yarım saat sürdü. Trup yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin NATO'da iyi iş çıkardığını söyledi.

Zirve öncesi Türkiye, NATO savunma planlarına YPG'nin tehdit olarak alınmamasına tavrını, Baltık Savunma Planı'na onay vermeyerek göstermişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Baltık ülkeleri ile ilgili planlar için mutabakata varıldığını duyurdu.

Öte yandan, Türkiye'nin Baltık planına onay vermesi NATO PYD/PKK'yı terör örgütü olarak görecek mi sorusunu akıllara getirdi. Stoltenberg, YPG'nin nasıl tanımlacnacağının zirvede tartışılmadığını söyledi.

İngiltere'nin başkentinde yayımlanan sonuç bildirgesinde

Terörizm bütün türleri ve tezahürleriyle hepimiz için tehdit olmaya devam ediyor.

-Çin'in artan nüfuzu ve uluslararası politikalarının ortaya çıkardığı fırsat ve sınamaları ittifak olarak birlikte ele almalıyız.

-ABD dışındaki müttefiklerin savunma harcamaları 5 yıldır artıyor. Savunmaya 130 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı. ifadeleri yer aldı.

Bildirge açıklandıktan sona kameralar karşısına geçen NATO Genel Sekreteri, zirvede mutabakata varılan konuları aktardı.

Çin ve Rusya NATO'nun gündemindeydi. Stoltenberg, Çin'in yükselişiyle ilgili tehditlerin ele alındığını, Rusya ile iletişim kanallarının ise açık kalmasına karar verildiğini duyurdu.

NATO'nun siyasi boyutunu güçlendirmek için ise yeni adımlar atılacak. Stolteberg konuyla ilgili karar verildiğini söyledi.

ulusal.com.tr

# nato