Dolarda tarihi rekor!

Dolar 2.3941 lira ile tarihi zirvesinde...

Dolarda tarihi rekor!

Dolar 2.3941 lira ile tarihi zirvesinde...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 14 Aralık operasyonlarına ilişkin konuşmalarının etkisiyle siyasi tansiyon yükselince, dolar 2.3941 lira ile tarihi zirveye çıktı. Parite etkisiyle yükselen euro da 2.98 liranın üzerine çıkarak 3.0 liraya yaklaştı.

ABD Merkez Bankası'nın faiz artırabileceği yolundaki endişelerle küresel piyasalarda yükselen dolar, Türkiye'deki siyasi gerginlikle daha hızlı tempoda yükseldi ve lira karşısındaki günlük kazancı yüzde 4.0'ü geçti.

Dolar, bu yılın Ocak ayında 2.39 lira ile tarihi zirveye tırmanmış, Merkez Bankası'nın 5.0 puana karşılık gelen yüzde 110'luk tarihi rekor faiz artırımıyla durdurulabilmişti.

Erdoğan'ın İzmit'teki törende konuşmaya başlamasından önce 2.3260 lira düzeylerinde olan dolar, konuşmanın etkisiyle hızla yükseldi. Merkez Bankası da, dolardaki hızlı tırmanış üzerine, minimum 40 milyon dolar olacağını ilan ettiği döviz satım ihalesini 60 milyon dolar olarak açtı.

Bu hamle üzerine bir miktar gerileyerek 2.34 liranın hemen altına çekilen dolar, daha sonra gelen alımlarla yeniden tırmanışa geçti ve aralıksız tırmanış ile önce, Ocak ayındaki 2.3905 liralık zirveyi gördü. Zirvenin ardından dolardaki tırmanış durmadı ve 2.3941 lira ile yeni zirveye çıktı.

EURO DA 3 LİRAYA DAYANDI

Doların bu çıkışıyla günlük artışı yüzde 4.0'ü aşarken, parite etkisiyle 2.9835 liraya çıkan euronun günlük yükselişi de yüzde 4.11'i buldu. Böylece, yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepetinin değeri de 2.68 düzeyini aştı.

İzmit'teki konuşmasında, yapılan operasyonlarla ilgili olarak Avrupa Birliği'nin (AB) ne düşündüğünü dert etmediklerini belirten Erdoğan, operasyonların basın özgürlüğü ile ilgili de olmadığını söyledi.

Kirli odaklara boyun eğenlerin gereken cevabı aldığını belirten Erdoğan "almaya da devam edecekler"ini söylemesi de piyasalarda, siyasi belirsizliklerin süreceği algısı yarattı.

Piyasa analistleri, liranın zayıflamasında AB'ye üyelik yolunda atılacak adımların zayıflayabileceği endişesi ve önümüzdeki dönemde de benzer adımların devam edebileceğine yönelik mesajların etkili olduğunu belirttiler.

DHA

# erdoğan # dolar # rekor # Euro # tansiyon