Ne üreten ne tüketen memnun!

Yaz geldi, karpuz tezgahlara indi. Ancak büyük umutlarla tarlasını eken çiftçi durumdan memnun değil. Çünkü 80 kuruşa mal ettiği ürünü, kilosu 25 kuruşa veriyor. Tarladan 25 kuruşa çıkan karpuz pazar ise 1 liradan tezgaha sürülüyor. Ancak bu kez da alıcı "pahalılıktan" şikayet ediyor. Yani vatandaş karpuzu "alamamaktan" üretici de "kazanamamaktan" yakınıyor.

Ne üreten ne tüketen memnun!

Havalar ısındı. Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuz da pazardaki tezgahlarda yerini aldı. Ancak sonuç üretici için hüsran. Çünkü ürettiği karpuzu maliyet fiyatına bile satamıyor.

Yılda ortalama 4 yüz bin ton karpuzun yetiştirildiği Türkiye'de, ihtiyacın yüzde 20'sini Çukurova'lı üreticiler sağlıyor.

Fide, ilaç, gübre, emek. Maaliyetler oldukça yüksek.

1 dekar araziye ekilen karpuzun maaliyeti bin 800 ile 2 bin lira arasında değişiyor. Kilo başına maliyet de 80 kuruş. Ancak üretici 80 kuruşa mal ettiği karpuzu 25 kuruştan veriyor.

Üretim ve ancak ihracat yok. Nedeni de ortada.

Pazarda ise karpuzu 75 kuruşa satan da var 1 liraya satan da.

Karpuz tezgahta alıcısını bekliyor ancak vatandaş alırken 2 kere düşünüyor. İmkanlar el vermese de bazen talepler reddedilemiyor.

uluslkanal.com.tr

# karpuz # üretim # tüketim # fide