Suriyeliler için ücretsiz tedavi

AKP iktidarı sayıları 1 milyona dayanan Suriyeli mültecilere ücretsiz sağlık hizmeti sağladı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanmayan bu politika sayıları 60 bin olan diğer mültecilere de uygulanmıyor. Hükümet'in Suriyeli mültecilere ücretsiz ilaç vermesi de bekleniyor.

Resmi rakamlar, "500 bin kişi" diyor ancak Türkiye'deki Suriyeli sayısı 1 milyona dayandı. 200 bini, 10 ilde kurulan 21 kampta kalıyor. 300 bini de Türkiye'ye dağılmış durumda.

Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilerin hepsi sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor.

Suriyeliler yoğun olarak İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentleri tercih ediyor. Suriyelileri çarşıda, pazarda ya da mahallelerde görmek mümkün. Çoğuna da geçici olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandşlığı verildi.

Türkiye'de paralı olan sağlık hizmetleri, sayıları 1 milyona dayanan Suriyeli mültecilere ücretsiz olarak veriliyor. Suriyeliler artık bütün devlet hastanelerinden ücret olarak hizmet alabilecek. Hiçbir hastane onlardan para talep edemeyecek. Fatura Valilik tarafından ödenecek.

CHP'nin doktor kökenli milletvekilleri Aytun Çıray ve Aytuğ Atıcı, AKP hükümetinin "Suriyelilere yeşil kart" uygulamasını Ulusal Kanal'a değerlendirdi. İki vekil, ayrıtetmeksizin herkesin sağlık hizmetinden yararlanması gerektiğini vurguladı.

Uzun bir dönem Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı da yapan Aytun Çıray, Suriyelilere ücretsiz hizmet verilmesiyle sağlık harcamalarının artacağına dikkat çekti. Çıray, faturanın yurttaşa kesileceğini belirtti.

Prof. Dr. Aytuğ Atıcı da Suriyeli doktorların devlet hastanelerinde istihdam edilmesinin önünün açıldığını vurguladı.

Peki, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanan Suriyeliler ilaçları nasıl alacak? AKP iktidarı bu engeli aşmanın yollarını arıyor. Hükümet, Suriyeli mültecilere ücretsiz ilaç için Türk Eczacıları Birliği ile çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanmayan bu politika sayıları 60 bin olan diğer mültecilere de uygulanmıyor.

ulusalkanal.com.tr

# suriye # tedavi # mülteci # bedava # ücretsiz