Kuzey Atlantik Balinaları yok olma tehdidi ile karlı karşıya

"Gerçek Balina" ya da "Buzul Balinası" olarak da bilinen Kuzey Atlantik Balinaları yok olma tehdidi ile karşı karşıya. Yeryüzünde sadece 430 Kuzey Atlantik Balinası kaldı. Bunların sadece 100 kadarı potansiyel anne. Uzmanlar, duruma müdahale edilmedikçe Buzul Balinası neslinin 2040 yılına kadar yok olacağına dikkat çekiyor.

"Gerçek Balina" olarak da adlandırılan Kuzey Atlantik Balinaları yok olma tehdidi ile karlı karşıya.

1935 yılına dek aşırı avlanmaya maruz kalan Kuzey Atlantik Balinaları, yine yok olma tehdidi altında.

Balinaları 1980'lerin ortalarından beri izleyen Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi yetkilileri bu sene hiç bir anne-yavru ikilisi gözlemediler.

Dişi balina ölümlerinin son yıllarda artması uzmanları tedirgin etmeye başladı. Ölümlerin devam etmesi halinde buzul balinaların nesli 2040 yılına kadar yok olabilir.

80 yıl önce aşırı avlanma yüzünden yok olma tehlikesi yaşayan balinalar, yine insanoğlunun sebep olduğu sorunlar nedeniyle aynı riskle karşı karşıya. İklim değişikliği nedeniyle ısınıp asitlenen sularda yiyecek bulmak zor. Yoğun ticaret ve savaş gemisi trafiği de balinaların birbirleri ile olan haberleşmelerini sekteye uğratıyor. Dahası deniz araçları yüzünden yaralanıyor ve ölüyorlar. 50 balinada gemi çarpması izleri tespit edildi.

Balinaların yaşadığı bir diğer sorun ise ıstakoz avcılığı. Çok sağlam ipler ve oltalara takılan balinalar boğularak ölüyor...

Denizlerde sadece 430 Kuzey Atlantik Balinası kaldı. Bunların da sadece 100 kadarı potansiyel anne. Dahası bu yıl hiç yeni doğum olmadı. Bu da buzul balinalarının neslinin 2040 yılına kadar yok olabileceği anlamına geliyor.

ulusal.com.tr

# balina # Kuzey Atlantik