HES'ler doğayı yok ediyor!

Tükiye'nin dört bir yanını HES'ler sardı. Artvin'de HES yapabilmek için "acele el koyma" kararı alan Bakanlık, bölge halkının engeline takıldı. Yurttaşları haklı bulan yerel mahkeme, durdurma kararı verdi. Ordu'da ise ilin en büyük iki şelalesi HES tehditi aldında.

Artivin'in Arhavi ilçesinde, Bakanlık HESler'in önünü açabilmek için bölgede "acele kamulaştırma" kararı aldı. Bunun üzerine bölge halkı, acele kamulaştırma kararının iptal edilmesi için Danıştay 6. Dairesi’ne başvurdu.

Dava devam ederken acele kamulaştırma kararının hayata geçirilmesi için bu kez de ‘acele el koyma’ işlemleri başlatıldı.

Ancak yurttaşlar işin peşini bırakmadı. Alınan kararın iptal edilmesini isteyen bölge halkı, Arhavi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, yurttaşları haklı buldu. Acele kamulaştırmayla ilgili devam eden iptal davasını gerekçe gösterdi ve acele el koyma işlemini durdurdu.

Ordu'da HES tehlikesiyle karşı karşıya kalan illerden yalnızca biri. Selimiye köyündeki eşsiz güzelliğe sahip iki şelale HES'e kurban edilecek.

Üstelik HES için bölgede inceleme yapılmadan ÇED raporu gerekli değil denildi. Yurttaşların durumdan haberi dahi olmadı.

Bölgede ağaçlar kesilmeye başlayınca Ordu Milletvekili Oktay Ekşi'nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na yazı gönderdi. Hes projesinin varlığı gelen cevapla ortaya çıktı.

# mahkeme # türkiye # ordu # hes # dere # nehir # el koyma # doğa # artvin # kamulaştırma # şelale # bölge halkı # durdurma