ABD güdümlü Uygur Kurultayı'na üst düzey katılım

ABD tarafından fonlanan sözde Doğu Türkistan ayrılıkçıları Çekya'da Dünya Uygur Kurultayı 7. Genel Kurulu'nu düzenledi. Kurultaya Türkiye'den Gelecek Partisi üst düzey bir heyetle katıldı. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcıları Selçuk Özdağ ve Ümit Yardım ile Sivil Toplum Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Mehmet Erman ayrılıkçıların kurultayında boy gösterdi. Yardım, kurultayda yaptığı konuşmada "Doğu Türkistan konusuna parti programında yer veren tek siyasi partiyiz." ifadelerini kullandı.

ABD güdümlü Uygur Kurultayı'na üst düzey katılım

ABD Federal Bütçesi ve NED tarafından fonlanan sözde Doğu Türkistan Kurultayı'nın 7.'si Çekya'nin başkenti Prag'da düzenlendi. ABD'den aldığı fonlarla Çin'in toprak bütünlüğüne karşı ayrılıkçı siyaset yürüten kurultaya Gelecek Partisi'nden üst düzey heyet katıldı.

Türkiye'de ayrılıkçı Uygur politikasının hamiliğini üstlenme yarışındaki Gelecek Partisi, Genel Başkan Yardımcıları Selçuk Özdağ ve Ümit Yardım ile Sivil Toplum Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Mehmet Erman ile kurultayda yer aldı.

Kurultaya onur konuğu olarak davet edilen Ümit Yardım, açılış konuşmalarından birini yaptı. Kurultayın ardından sosyal medya hesabından video paylaşan Yardım, "Doğu Türkistan konusuna parti programında yer veren tek siyasi partiyiz" açıklaması yaptı.

Kurultaya Türkiye'den başka temsilcinin katılmadığını belirten Yardım, DUK'un yeni yönetimine başarılar diledi:

- Toplantı boyunca yaptığımız çeşitli temaslarda ve konuşmalarda mazlum kardeş Uygurlar ve Doğu Türkistan'daki diğer kardeş halklara desteğimizi, parti programımızı ve yıl boyunca yaptığımız faaliyetleri detaylı şekilde anlattık. Doğu Türkistan konusuna parti programında yer veren dünyadaki belki tek siyasi parti olmamız ve bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz çeşitli faaliyetler büyük takdir ve ilgi topladı.Bütün katılımcılar kendilerine desteklerinden ötürü Sayın genel başkanımız başta olmak üzere teşkilatlarımızı ve bütün milletimizi tebrik ve teşekkür ettiler. DUK'un yeni yönetimine de başarılar diliyoruz. Dünyanın bu Mazlum kardeş halkına desteğimiz her zaman sürecektir.

Kurultaya Türkiye'den katılan diğer isimler, Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayetullah Oğuzhan, sözde Doğu Türkistan ayrılıkçılarının avukatı Prof. Dr. İlyas Doğan ve Dünya Uygur Kurultayı Vakfı yöneticileri de katıldı.

Ayrıca düzenlenen kurultayda yeni yönetim kuruluna başkan olarak yeniden Dolkun İsa seçildi. ABD ile yakın ilişkileriyle dikkat çeken İsa, NED Demokrasi Ödülü'nü alan isimlerden biri. İsa, geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gelmiş, ancak ülkeye giriş yasağı sebebiyle havalimanından geri dönmek zorunda kalmıştı.

Öte yandan DUK, 2004'ten bu yana NED tarafından 8 milyon 758 bin 300 dolar fon aldı. Sadece 2019 yılında verilen bağışın tutarı ise yaklaşık 1 milyon dolar oldu.

# abd # amerika # cia # çin # parti # uygur # çekya # Gelecek Partisi # Doğu Türkistan # Türkistan