Danimarka saldırısını polis neden önlemedi?

Danimarka'da bir kafe ve bir sinagoga peş peşe saldırı düzenleyen kişinin, Arap asıllı Danimarka doğumlu 22 yaşındaki Ömer el-Hüseyin olduğu ileri sürüldü. Şüphelinin iki hafta önce cezaevinden tahliye olduğunu ve polisin zanlıyı takip ettiğini açıklaması, "Polis saldırıyı neden önlemedi" sorusunu gündeme getirdi.

Danimarka saldırısını polis neden önlemedi?

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Cumartesi günü düzenlenen, 2 kişinin öldürüldüğü, 5 kişinin yaralandığı saldırıların failinin, Arap asıllı Danimarka doğumlu 22 yaşında bir kişi olduğu ileri sürüldü. Saldırganın sadece iki hafta önce hapisten çıktığı iddia edildi.

Danimarka polisi internet sitesinde, Lars Vilsk ve Sinagog saldırılarını düzenleyen ve bu sabah çatışmada öldürülen kişiyle ilgili bilgileri paylaştı. Açıklamada, saldırganın vurulduğu andaki ve ilk saldırı sonrası fotoğraflarda aynı kıyafetleri giydiği ifade edildi.

Danimarka basınında ölen şüphelinin daha önce farklı suçlardan hüküm giydiği, iki hafta önce cezaevinden tahliye edildiği belirtildi. Saldırıyı gerçekleştiren kişinin 22 yaşındaki Ömer el-Hüseyin olduğu öne sürüldü.

Polisin, zanlıyı daha önce tanıdığını ve takip ettiğini açıklaması, "Polis saldırıları önleyemedi" sorusunu gündeme getirdi. Polisin, saldırganın ilk saldırıdan sonra kameralar sayesinde tespit edildiği ve adresinin belirlenerek takibe alındığını açıklaması da neden ikinci saldırı önlenemedi tartışmalarını getirdi. Şimdi saldırıların örgüt işi mi yoksa şahsi bir saldırımı oluğu konusunda kesin kararın verilebilmesi için delil toplama çalışmaları yapıldığı bildirildi.

Danimarka polisi, saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen Ömer el-Hüseyin'e yardım ve yataklıktan iki kişiyi gözaltına aldı. Kopenhag'da Cumartesi günü İsveçli karikatürist Lars Vilks tarafından organize edilen ifade özgürlüğüyle ilgili toplantıya yönelik ilk saldırıda bir kişi ölmüş üç polis yaralanmıştı. Olay yerinden kaçtıktan sonra bu kez bir sinagoga saldıran şahıs, burada da bir güvenlik görevlisini öldürmüş; iki polisi daha yaralamıştı. İsveçli karikatürist Lars Vilks’in 2007’de çizdiği Hz. Muhammed’e hakaret içeren karikatürleri nedeniyle ölüm tehditleri aldığı öğrenildi.

Dün sabah saklandığı adreste köşeye sıkıştırılan 22 yaşındaki zanlı güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülmüştü.

ulusalkanal.com.tr

# danimarka # saldırısı