Berkin olayıyla ilgili 'Yok' denilen kayıtlar çıktı

Haziran eylemlerinde polisin gaz fişeğiyle başından vurulan Berkin Elvan soruşturmasında önemli bir gelişme yaşandı. Polisin ısrarla "Yok" dediği kamera kayıtları bulundu. O gün Okmeydanı'ndaki müdahalede görev yapan bir TOMA'ya ait kamera kayıtları soruşturma dosyasına girdi.

Berkin olayıyla ilgili 'Yok' denilen kayıtlar çıktı

Gezi eylemlerinde polisin gaz fişeğiyle başından vurulan Berkin Elvan ile ilgili soruşturmada, polisin "Arşivlerimizde yok" dediği kamera görüntüleri ortaya çıktı.

Radikal Gazetesi'nin haberine göre Berkin Elvan'ın avukatı Evrim Deniz Karatana, 25 Haziran’da savcılıktan, Elvan’ın vurulduğu sokaktaki MOBESE kayıtlarının getirilmesini istedi. Bu talebe 29 Temmuz’da yanıt veren Şişli Emniyet Müdürlüğü "Sokakta MOBESE kamerası bulunmuyor" dedi. Emniyet, ayrıca, 21 Eylül'de de, "görevlilerce kontrol edildiğinde başka bir kamera kaydının olmadığını" ileri sürdü.

Avukatlar, 1 Kasım'da ikinci başvuruyu yaptı. Okmeydanı ve civarındaki polis görüntülerinin getirilmesini istedi. Bu talebe de 20 Aralık'ta yanıt veren Emniyet "görüntülerin şube kayıtlarında mevcut olmadığını" öne sürdü.

Ancak bir görgü tanığının "TOMA’nın yanından gaz attılar" şeklinde ifade vermesi soruşturmanın seyrini değiştirdi. Avukat, TOMA’ların kemara görüntülerinin alınmasını istedi. Emniyet’ten 7 Nisan’da gönderilen yanıtta, bölgede bir TOMA ve bir panzerin görev yaptığını ve sadece TOMA’da kamera sistemi bulunduğu belirtti.

TOMA’daki kameranın elektrik tesisatına bağlı olduğu için kontak kapatıldığında güncel tarih ve saat kaydının tutulmadığı, bu nedenle 27 Mayıs 2013 tarihli görüntülerin aslında 16 Haziran’a ait olduğu belirtildi. Yani görüntülerin Berkin'in vurulmasından yaklaşık altı saat sonraya ait olduğu öne sürüldü.

Şimdi avukatlar görüntülerin güncel saatini belirlemek ve şüpheli polisleri saptayabilmek için çalışıyor.

ulusalkanal.com.tr

# polis # kayıt # toma # berkin elvan # bilye