Resmen yürürlükte

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı. Kanun, Adalet Bakanı'na olağanüstü yetkiler getiriyor.

Resmen yürürlükte

Meclis'te kavgalı görüşmeler sonrası kabul edilen ve CumhurbaşkanıAbdullah Gül tarafından onaylanan HSYK kanunu, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Kanunla birlikte, Adalet Bakanı'na süper yetkiler tanındı. Adalet Bakanı, hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması işlemleriyle inceleme ve soruşturmaya yer olmadığına ilişkin işlemlere "olur" vermekle görevli olacak.

Genel sekreter yardımcıları, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar arasından, HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı tarafından atanacak. Üçüncü Daire Başkanı'nın gözetiminde görev yapan Teftiş Kurulu Başkanı, Adalet Bakanı olan HSYK Başkanı'nın gözetiminde görev yapacak.

Genel Kurul'un toplantı günlerini HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı tespit edecek. Adalet Bakanı olağanüstü toplantı çağrısı yapabilecek. Genel Kurul'un toplantı gündemi de başkan yani Adalet Bakanı tarafından düzenlenecek.

Anayasa Mahkemesi, HSYK Kanunu'nda değişiklik yapan düzenlemenin iptali istemiyle CHP'nin yaptığı başvuruyu, kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmadığı gerekçesiyle reddetmişti. Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanmasından sonra CHP, kanunun iptali ve yürürlüğün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

ulusalkanal.com.tr

# abdullah gül # hsyk # cumhurbaşkanı # adalet bakanı # Resmi Gazete # yetki