Gökyüzünde şölen

Dünya bir ilki yaşıyor. Üç doğa olayı; güneş tutulması, ekinosks ve süper ay aynı anda gerçekleşiyor. Türkiye'de Saat 11:51'de tam güneş tutulması gerçekleşti. Kuzey yarım kürede, özellikle Norveç'te çıplak gözle izlenen güneş tutulması Türkiye'de kısmen takip edilebildi. Gece ve gündüzün eşitlendiği bu gece ay da dolunay halinde dünyaya en yakın konumda olacak.

Gökyüzünde şölen

Gökyüzünde şölen Dünya bugün bir değil, iki değil, tam üç astronomik olayı bir ararada yaşıyor. Dünya ilk kez böyle üçlü bir doğa harikasına tanıklık ediyor.

Astranomik açıdan ilk harika güneş tutulması gerçekleşti. Tutulma dünya saati ile 09:40'ta başladı. Kuzey Yarım Küre'de özellikle Norveç açıklarında çıplak gözle izlenen güneş tutulması, Türkiye'de saat 10:48'de başladı. Kuzey Yarım Küre dışında parçalı olarak gerçekleşen güneş tutulması Türkiye'den kısmen izlenebildi. Dakika dakika dünya ve güneş arasına ilerleyen ay saat 11:51'de güneşi tam olarak kapattı. Tam tutulmanın yaşandığı bölgeler karanlığa gömüldü.

Öğlen 12:50'ye kadar süren tutulma sonrasında güneş yeniden doğdu.

Türkiye'de daha önce 1999 ve 2006'da izlenebilen tam güneş tutulması bir daha 2060'da yaşanacak.

Astaronomi dünyasında büyük heyecan yaratan olaylardan biri de güneş tutulmasının ekinoksa denk gelmesi oldu. Bu gece yarısı güneş ışınları dünyaya dik düşecek, tüm dünyada 12 saat gece ve 12 saat gündüz yaşanacak. 20 Mart'ı 21 Mart'a bağlayan gece yaşanan ekinoks resmi olarak baharın başlangıcı demek.

Güneş tutulması'na ve bahar ekinoksuna bir diğer güzelliği ise Süper Ay katacak. Güneş tutulması sonrasında ay ve güneş aynı hizaya gelecek, ay dünyaya en yakın konumunda olacak. Süper ay sırasında ay, dolunay halinde normalden 30 kat daha parlak ve yüzde 14 daha büyük görünecek.

ulusalkanal.com.tr

# ilk kez