Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Mao'dan sonra en güçlü lider

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ikinci dönem devlet başkanlığına seçildi. Ülkede en üst düzey yasama organı olan Çin Ulusal Halk Kongresi'nde yapılan oylamada Cinping, oyların tamamını aldı. Yolsuzlukla mücadelesiyle öne çıkan Vang Çişan da devlet başkan yardımcısı seçildi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Mao'dan sonra en güçlü lider

Modern Çin'in kurucu lideri Mao'dan sonra en güçlü lider olarak gösterilen Şi Cinping ikinci kez devlet başkanı seçildi. Çin Ulusal Halk Kongresi'nde yapılan oylamada Cinping oyların tamamını aldı.

Şi Cinping devlet başkanlığının yanı sıra Çin Merkezi Askeri Komisyonu Başkanı da oldu.

Yolsuzlukla mücadele kampanyası sorumluluğu yapmış olan Vang Çişan da devlet başkan yardımcısı seçildi. Çişan 2970 delegenin katıldığı oylamada bir 2969 oy aldı.

Oylama ve yemin töreni Başkent Pekin'deki Büyük Halk Salonu'nda yapıldı.

Tören kıtasının selamladığı Şi ve Vang kürsüye gelerek anayasa üzerine yemin etti.

Çin Komünist Partinin geçen ekim ayında yaptığı 19. Ulusal Kongre'de ÇKP'nin Genel Sekreteri olarak seçilen Şi Cinping devlet başkanlığının ikinci dönemine resmen başladı.

Geçtiğimiz hafta devlet başkanlığı ve başkan yardımcılığı için geçerli olan 10 yıl sınırlaması kaldırılmıştı. Böylece Şi Cinping'in iki dönemden daha uzun süre devlet başkanlığı yapabilmesinin yolu açılmıştı. Yapılan anayasa değişikilği saysinde Cinping, ikinci dönem görev süresinin dolacağı 2023'den sonra da devlet başkanlığına devam edebilecek.

Çin Devlet Konseyinin kabul ettiği 'Kurumsal Reform Taslağı'na göre, yeni kabine 26 bakanlık ve komisyondan oluşacak şekilde yeniden yapılandırıldı. Reform çevresinde kabineden 15 bakan veya bakan yardımcısı seviyesinde birimin çıkarılacağı kaydedildi.

Yeni dönemde Çin'in politika önceliklerinin risk önleme, fakirlikle mücadele, kirliliğin kontrol altına alınması gibi konuların olacağı belirtiliyor.

ulusal.com.tr

# çin # Şi Cinping # mao