ABD ve Çin arasında Pasifik gerilimi

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis Asya turuna çıktı. İlk olarak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i Pekin'de ziyaret etti. Güney Çin Denizi'ndeki gerilime ilişkin konuşan Çin Devlet Başkanı Şi, "Atalarımız tarafından bırakılan toprakların bir karışını bile kaybedemeyiz. Başkasının toprağında ise hiç gözümüz yok" dedi.

Washington ve Pekin arasındaki ticaret gerilimi sürerken ABD Savunma Bakanı Jim Mattis Çin'i ziyaret etti.

Mattis, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe’yle başkent Pekin’de bir araya geldi. Şi görüşmede Güney Çin Denizi'ndeki gerilime ilişkin konuştu.

Şi, 'Çin'in asla yayılmacılık ve sömürgecilik peşinde olmayacaklarını, dünyayı kaosa sürüklemek istemediklerini' vurguladı. "Ancak bunu yaparken atalarının kendilerine bıraktıkları toprakların bir karışını bile feda etmeyeceklerini " söyledi.

Çin Devlet Başkanı "ABD ve Çin ordularının iletişimi güçlendirmesini ve işbirliğini derinleştirmesini umuyoruz" dedi.

Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe da Çin ordusunun yalnızca ülkenin egemenliğini, güvenliğini ve çıkarlarını koruduğunu söyledi.

Mattis ise görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 'ABD'nin Çin'le askeri ilişkilere yüksek düzeyde önem verdiğini' söyledi.

Mattis, Çinli mevkidaşı Wei’yi Pentagon’a davet etti. Çin Savunma Bakanı'nın bu daveti kabul ettiği de açıklandı.

Mattis bu ziyaretle, Çin'i 2014'ten beri ziyaret eden ilk ABD Savunma Bakanı oldu. Mattis, Çin temaslarının ardından Güney Kore'ye gitti. Mattis'in Asya turu Güney Kore'nin ardından Japonya temasları ile devam edecek.

ulusal.com.tr

# abd # çin # Şi Cinping # Pasifik # gerilim