''Türkiye, en iyi seçenek''

Doğu Akdeniz'de bulunan doğalgazın Türkiye üzerinden boru hatlarıyla Avrupa'ya taşınması gündeme geldi. Doğalgazın sondajını yüreten Amerikan Noble (Nobıl) Enerji Şirketi, Türkiye üzerinden boru hatlarıyla taşımayı en mantıklı seçenek olarak değerlendirildi. Rum Kesimi ise Türkiye'nin vanaları kapatabileceği gerekçesiyle öneriye sıcak bakmıyor.

''Türkiye, en iyi seçenek''

Doğu Akdeniz'de 12'inci Parsel'de bulunan doğalgazın Türkiye üzerinden boru hatlarıyla Avrupa'ya aktarılması önerildi.

Rum Kesimi’nin doğalgaz sondajını yapan Amerikan Noble (Nobıl) Enerji şirketi yetkilileri, Türkiye üzerinden yapılan taşımayı en mantıklı seçenek olarak değerlendirdi.

Diğer bir alternatif olan gazın sıvılaştırılarak taşınması için 10 milyar dolarlık tesis kurulması gerekiyor. Bu nedenle 5 trilyon ayak küpün sıvılaştırılarak gemilerle nakledilmesinin ekonomik açıdan mantıksız olduğu belirtildi.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi Yönetimi ise doğalgazın Türkiye üzerinden taşınmasına Türkiye'nin vanaları kapatabilceği gerekçesiyle karşı çıktı. Rum Kesimi, operasyonu tek yanlı durduralabileceği endişiyle gazın sıvılaştırlarak deniz yoluyla taşınmasını istedi.

Doğu Akdeniz'de bulunan doğalgaz'da hukken Kıbrıslı Türklerin de hakkı bulunması ise taşıma yöntemini diğer bir konu...

Ekonomik kriziyle mücadele eden Avrupa Birliği üyesi Kıbrıs Rum kesimi için Doğu Akdeniz'de bulunan doğal gazın etkin kullanımı büyük önem taşıyor.

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # doğalgaz # doğu akdeniz