'PYD’nin Moskova ofisi kapatılıyor'

Irak merkezli Basnews, Erdoğan Putin görüşmesinde, terör örgütü PYD’nin Rusya Moskova’daki bürosunun kapatılması konusunda anlaşıldığını duyurdu. Türkiye’nin de Halep için Kremlin’e güvenceler verdiğini savundu.

'PYD’nin Moskova ofisi kapatılıyor'

Dünya Enerji Zirvesi’nde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye konusunda bölgenin kaderini değiştirecek önemli konularda mutabakat sağladı. Irak merkezli Basnews’a konuşan ve toplantıda hazır bulunan resmi yetkili, PYD’nin Moskovaofisinin kapatılacağını ve Rusya’nın örgüte olan yardımları keseceğini belirtti. İsminin açıklanmaması şartıyla konuşan yetkili, Türkiye’nin de atılan adımların karşılığında Halep için Kremlin’e güvenceler verdiğini savundu. Aydınlık’ın ulaştığı Rusya’ya yakın kaynaklar da PYD ve Halep’in kameralar önünde çok dile getirilmediğini ancak konunun buluşmadaki esas başlıklarından biri olduğunu doğruladı. Terör örgütü PKK bağlantılı PYD’nin ofisinin kapatılma iddiasını değerlendiren kaynaklar, ‘Türkiye’nin talebi gerçekleşecek hamlelerin yanında devede kulak kalır’ diye konuştu. Kaynaklar, Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede asıl büyük adımın Halep’te atılacağının da altını çizdikten sonra "Rusya’daki iyimserliğin Türkiye’den daha fazla olduğunu söylebiliriz” diye ekledi.

‘SÖZ KONUSU DEĞİL’

Aydınlık’tan Gökhun Göçmen'in basında çıkan haberler üzerine ulaştığı PYD’nin Avrupa Sorumlusu Zuhat Kobani ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Kobani, bu kapsamda PYD’nin hali hazırda Moskova’da bürosunun bulunmadığını ve temsilciliğin Demokratik Özerklik Bürosu’na ait olduğunu savundu. Kobani, Aydınlık'a yaptığı açıklamada “Bu büronun da kapatılması ihtmali yoktur” dedi. Erdoğan ve Putin arasında 12 Agustos’da gerçekleşen görüşmeden sonra Türkiye’nin PYD’nin Moskova ofisinin kapatılması noktasında ısrarcı olduğu basına sızmış, konuyu haberleştiren Suriye merkezli el Vatan gazetesi Ankara’nın bu talep karşılığında Halep’e giden Bab el Hava’da önlem alacağını savunmuştu. Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinden sonra Suriye’de faaliyet gösteren PYD 10 Şubat 2016 tarihinde Moskova’da bürosunu açmıştı.

,

ulusalkanal.com.tr

# pyd # moskova # ofis