ABD ile Türkiye arasında alınan yeni karar açıklandı! Çavuşoğlu ile Tillerson'dan açıklama

Ankara-Washington hattında gerginlik sürerken, iki ülkenin dışişleri bakanları Ankara'da kritik bir görüşme yaptı. Zirveden, krize neden olan temel başlıklarda anlaşma çıkmadı. Afrin ve Menbiç operasyonunu engellemek için gelen Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un ajandası işlemedi.

Üst düzey temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara Palas Otel'de görüştü.

İki ülke arasında krize neden olan temel sorunlara ilişkin anlaşmanın sağlanmadığı görüşme yaklaşık 2 buçuk saat sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın ajandasında Türkiye’nin Afrin’de ilerlemesini engellemek ve Menbiç’e operasyon hedefini engellemek vardı. Ancak Tillerson evine eli boş döndü.

İki bakanın ortak basın toplantısında Menbiç krizi yaşandı. Tillerson, stratejik olarak büyük önem taşıdığını belirttiği Menbiç'in kendi kontrolleri altında olması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu ise PYD'nin Menbiç'i boşaltıması gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Menbiç'in iki ülke arasında istişare edilecek öne çıkan başlıklarından olduğunu ifade eden Tillerson, Suriye'de güvenli bölge için Türkiye'yle çalışmak istediklerini belirtti.

Tillerson FETÖ'den tutuklu bulunan ABD Konsolosluğu çalışanlarına ilişkin de konuştu.

İki ülke arasındaki S-400 anlaşmazlığı da iki bakanın açıklamalarına yansıdı. Tillerson, endişelerini dile getirdiklerini söylerken Çavuşoğlu Türkiye'nin kararına "saygı duyulmalı" dedi.

Ankara-Washington hattındaki krizlerin giderilmesine ilişkin de ortak çalışma mekanizmaları kurulması kararı alındı. Mekanizmaların ilk toplantısı Mart ayında olacak. Menbiç’ten PKK/PYD’nin çekilmesi, FETÖ’cülerin iadesi ve iki ülke arasındaki diğer sorunlar bu çalışma gruplarında masaya yatırılacak.

ulusal.com.tr

# abd # Mevlüt Çavuşoğlu # Rex Tillerson