İran Lideri Hamaney'den Cevad Zarif'e yanıt

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in ABD saldırısında yaşamını yitiren İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'yi eleştirdiği röportajın kaydının sızdırılması büyük tepki yarattı. Daha sonra İran halkından af dileyen Zarif'e yanıt İran İslam Devrimi lideri Hamaney'den geldi.

İran Lideri Hamaney'den Cevad Zarif'e yanıt

Haziran ayında Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanan İran’da gündem; Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in basına sızdırılan ses kaydı..

İran Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ses kaydında Devrim Muhafızlarını ve ABD'nin düzenlediği suikast sonucu şehit olan Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi eleştiren Zarif'e, sert sözlerle tepki gösterdi. Hamaney, Dışişleri Bakanı Zarif’in “düşmanın sözleriyle” konuştuğunu belirtti:

- Bu, bir İslam Cumhuriyeti yetkilisi tarafından yapılmaması gereken büyük bir hataydı. Bu sözlerin bazıları düşmanlarımızın konuşmalarının tekrarıdır. Bunlar ABD'nin sözlerinin tekrarıdır.

Hamaney, ülkesinin Çin ve Rusya ile geliştirdiği ilişkiden rahatsız olan Batı’nın İran dış politikasına yön vermeye çalıştığını söyledi. Zarif’i Batı’nın bayraktarlığını yapmakla eleştirdi. “İran’ın dış siyasetini Dışişleri Bakanlığı belirlemez” dedi:

- Dış siyaset, ülkenin üst organları tarafından belirlenir. Dışişleri Bakanlığı karar alıcı organ değil bunu icra edendir. Bir taraf diğer tarafı yok saymamalıdır. Bu büyük bir hatadır, İranlı yetkililer bu büyük hatayı işlememelidir. Düşmanı mutlu etmemeye dikkat etmeliyiz.

Ayetullah Ali Hamaney, Amerika Birleşik Devletleri’nin İran'ın bölgedeki nüfuzundan rahatsız olduğu için General Kasım Süleymani'yi öldürdüğünü hatırlattı. “Kudüs Gücü İran'ın Batı Asya'daki en büyük gücüdür” dedi:

- İran'ın manevi nüfuzunun faktörü olan her şey onlar için kötüdür. Kudüs Gücü ve Şehit Süleymani ile ilgili onların sözlerini tekrarlamamalıyız. Kudüs Gücü İran'ın Batı Asya'daki siyasetini gerçekleştiriyor ve İran'ın buradaki en etkili gücüdür.

# abd # iran # twitter # cevad zarif # Devrim Muhafızları # röportaj # ses kaydı # kasım suleymani # ayetullah hamaney