Gül, Hollande'ye cevap vermedi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Türkiye'de... Hollande'nin ilk durağı Köşk oldu. İki Cumhurbaşkanı Suriye ve Avrupa Birliği sürecini masaya yatırdı. Gündemdeki önemli konulardan biri de Ermeni meselesi oldu. İki Cumhurbaşkanı'na bu konu soruldu. Gül, "acıları nesilden nesile taşımayalım" dedi. Hollande ise 2008'deki çıkardıkları inkar yasasını uygulayacaklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'yi ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı olan François Hollande ile görüştü. İkili görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi. Öne çıkan konu Ermeni Soykırımı yalanı ve Fransa'daki inkar yasası oldu.

İki Cumhurbaşkanı'na da inkar yasaları ve bu yasalarla ilgili görüşleri soruldu. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın tavrı değişmedi. Hollande, Fransa Anayasa Mahkemesi'nin "Anayasaya aykırıdır" kararına rağmen, çalışmalara devam edeceklerini ve 2008'de çıkarılmış soykırım yasasını uygulayacaklarını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı hollande, "Tarihle ilgili çalışmalar acılı olabilir. Yapmamız gereken, barışmayı aramaktır. Daha önce olanların tanınması için bir çalışma yapmalıyız. Bu yıl, birinci dünya savaşının 100. Yılı. Sonra 2015 olacak… Bu zamanı çalışmak için kullanmalıyız. Doğru olanı, hakkı yapacağız, hukuku arayacağız. Herkesin konuyu anlamasını sağlayacağız. Fransa’da bir kanun onaylandı. 2008’de alınmış bir çerçeve karar var, bunların uygulanması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sıcak mesajlar verdi "Bu acıları nesilden nesle taşımak yerine buradan dostluk çıkarmak gerekir" dedi.

Gül, AİHM'in Perinçek davası kararına da değinerek, "Bu konuda Fransız Anayasa Konseyi'nin verdiği kararı biz saygıyla karşıladık" dedi.

ulusalkanal.com.tr

# abdullah gül # zirve # Hollande # fransa cumhurbaşkanı # ermeni meselesi