Sistem partilerinde alarm zilleri

Yerel seçimlerden beklediği sonucu alamayan Meclis'teki partilerde alarm zilleri çalıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan; bakanlar, parti kurmayları ve bürokraside değişiklik yapmak için kolları sıvadı. İyi Parti ise istifa depremiyle sarsıldı. Kulislerde kurultay sürecinin başlayacağı konuşuluyor. Oy düşüşü ile sarsılan PKK'nın siyasal uzantısı HDP'de de iç tartışmalar başladı

Sandıklar kapandı. Yerel seçimlerde başta AKP olmak üzere Meclis'teki partiler istediği sonucu alamadı.

Başarısızlıkların ardından sistem partilerinde "parti içi muhalefet harekete geçer mi" kaygısı ön planda.

Seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasında değişim sinyali veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hamlesi netleşti. Aydınlık gazetesinin haberine göre Erdoğan, yakın çevresine cumhurbaşkanlığı kabinesi, bürokrasi ve partide değişiklik için ön çalışma yapılması talimatı verdi.

AKP Adana, Mersin ve Antalya gibi illeri kaybetti. Buraları kaybedilmesinde izlenen tarım politikalarının etkili olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda da kabinede Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin değişebileceği konuşuluyor.

Pakdemirli'nin yanı sıra ekonominin kaptanı konumundaki Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın da koltuğunun sallantıda olduğu bildirildi. AKP'nin gerilemesinde ekonomideki olumsuz tablonun etkili olduğu değerlendirildi.

İktidar partisinde yeni parti kurulacağı iddiaları da kulislerde daha sık konuşulmaya başlandı.

Ankara ve İstanbul'u kesin olmayan sonuçlara göre kazanan CHP'de ise parti içi muhalefetin kurultay girişimlerini beklemeye aldığı belirtildi. Parti içi muhalefetin olağan kurultay sürecinde mevcut yönetimi değiştirmek için hamle yapabileceği iddia edildi.

CHP'nin ortağı İyi Parti'de de işler istenildiği gibi gitmiyor. İl belediyesi kazanamayan İyi Parti'de Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ'ın istifasıyla birlikte başka istifaların da geleceği öne sürüldü. Seçim döneminde İyi Partili bir çok yönetici HDP ile ittifaktan rahatsızlık duyup istifa etmişti.

İyi Parti kulislerinde, olağanüstü kurultay seslerinin önümüzdeki dönemde yükseleceği konuşuluyor. Ayrıca bazı İyi Parti yöneticileri partinin artık etkisini yitireceğini savunuyor.

AKP, CHP ve İyi Parti'nin yanı sıra PKK'nın siyasi uzantısı HDP de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşadığı gerilemeyi tartışıyor. Kars belediye başkan adayı Ayhan Bilgen, HDP'nin yaşadığı oy düşüşü için özeleştiri yapması gerektiğini savundu.

# yerel seçim # alarm # sistem partileri