Kendisi değil kabuğu para ediyor

Kabuk deyip atmayın, kilosu 10 lira… Portakal’dan bahsediyoruz… Türkiye’nin narenciye merkezi Çukurova’da, portakal kabuğu üreticinin umudu oldu. Meyvenin kendisi 2 lira ama kabuğunun kilosu 10 liradan alıcı buluyor. Sadece Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, yılda 300 ton portakal kabuğu ekonomiye kazandırılıyor.

Kendisi değil kabuğu para ediyor

Çukurova’da narenciye üretiminin yoğun yapıldığı yörelerde, üreticiler, kurutulmuş portakal kabuğu satarak kazançlarını sağlıyor.

Portakal kilosu 2 ila 4 liraya satılırken, yurt içi ve yurt dışından yoğun talep gören kabuğu, 10 liradan alıcı buluyor. Kilogram bazında meyvenin kendisinden daha fazla gelir getiriyor.

Sadece Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yılda 300 ton portakal kabuğu ekonomiye kazandırılıyor.

Üreticiler tarafından kurutularak işletmecilere getirilen kabuklar, ayıklanıp temizlendikten sonra paketlenerek alıcılara gönderiliyor. Alıcılar, bu yıl yüksek seviyede talep artışı olduğuna dikkat çekiyor. Talep daha çok kozmetik ve ilaç firmalarından geliyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, büyük kazanç sağlayan portakal kabuğu satışının yurt genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

ulusal.com.tr

# osmaniye # portakal # kadirli