Yüksek Hızlı Tehlike!

Aydınlık seçim öncesinde prim yapmak için Erdoğan’ın dün açılışını yaptığı Ankara-İstanbul hızlı tren hattı ile ilgili olarak şok bir bilgiye ulaştı.

Yüksek Hızlı Tehlike!

Aydınlık seçim öncesinde prim yapmak için Erdoğan’ın dün açılışını yaptığı Ankara-İstanbul hızlı tren hattı ile ilgili olarak şok bir bilgiye ulaştı. Hatta hareket edecek trenlerde güvenlik zafiyetinin olduğunu kaydeden uzmanlar, hat üzerinde sinyal sisteminin bulunmadığını bildirdiler. Aydınlık’a açıklama yapan ve hatta yapılan çalışmaları denetleyen yabancı bir firmada görevli uzman, “Başbakan büyük bir risk aldı. Hazırlıklar tamamlanmadan hattın açılışını yaptı. İnsan yaşamını hiçe saydı. Şu anda hatta sinyalizasyon sisteminin bulunmaması çok büyük bir sıkıntı” dedi. Hatta görevli uzman, sinyal sisteminin olmamasının yaratacağı sakıncaları da şöyle anlattı: “Şu anda hareket halindeki bir tren hatta hareket halinde başka tren olup olmadığını bilmiyor. Arkadan gelen tren kendisinden önce hareket etmiş tren arıza nedeniyle hızını yavaşlatmışsa bunu belirleyemiyor. Makaslarda arıza ortaya çıkmışsa bundan haberi olmuyor. Bütün bunlar büyük risktir. Büyük kazalara yol açabilir. Dünyada böyle bir durumda hatlar ulaşıma açılmaz.”

Ayrıca hattın Pendik-Köseköy arasındaki bölümün eksikliklerinin çok fazla olduğu belirtildi. Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre, hattın hemzemin geçitlerinin güvenliği yok, aynı zamanda hat çevresine teller yerleştirilmedi. Bunun da kazalara davetiye çıkardığı belirtildi.

İTALYAN FİRMA: EKSİKLİKLER VAR

Hattın açılması için bir sertifikasyon gerekiyor. Sertifikayı vermesi gereken İtalyan firması “İtalcertifer” raporunda eksiklikleri, sinyal sisteminin olmadığını belirtmiş durumda. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri de yapılan uyarılara rağmen hattın açılmasından endişeli. Emrin yukarıdan geldiği ifade ediliyor. Yetkililer test sırasında meydana gelen kazanın da sinyalizasyon sisteminin olmamasından meydana geldiğini vurguluyor.

AB’DEN İKİNCİ ‘AÇMAYIN’ UYARISI

Bu yılın ilk aylarında “hattı açmayın” uyarısı yapan AB büyükelçiliğinin, geçtiğimiz haftalarda bir kez daha uyarı yaparak hattın açılmasını istemediği ortaya çıktı. AB Büyükelçiliği yetkilileri eksikliklerle dolu hattın açılacağını duyunca hükümetin insan yaşamı için çok tehlikeli bir karar aldığını ifade etti. Bu uygulamanın dünyada bir ilk olduğunu belirttiler. Bakanlık yetkilileri de AB Büyükelçiliğinden gelen uyarıyı Aydınlık’a doğruladı.

Aydınlık

# aydınlık # Başbakan Recep Tayyip Erdoğan # yht # ulusalkanal.com.tr