Vatikan'da ezan

Vatikan'da ezan

Katolik Kilisesi’nin ibadet merkezi sayılan Vatikan’da pazar günü tarihte ilk kez ezan okunacak ve namaz kılınacak. Düzenlenecek ayin çerçevesinde hem İncil, hem de Tevrat ve Kur’an’dan metinler okunacak.

Üçlü ayin davetini Katolik Kilisesi adına Papa I. Fransiscus, Mayıs ayında gerçekleştirdiği Kudüs ziyaretinde dile getirmişti. I. Fransiscus, ortak ayine Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail devlet Başkanı ŞimonPeres’I davet etmiş, ancak davetin bir arabuluculuk çalışması olmadığını belirtmişti. Papa, ayinin danışmanlar bulunmadan kılınmasını ve sonrasında liderlerin ülkelerine dönmesini önermişti.

Peres ve Abbas katılıyor

Times of İsrael gazetesinin verdiği habere göre Peres ve Abbas’ın ayine katılması kesinleşti. İsrail delegasyonuna Yahudi, Dürzi ve Müslüman temsilciler katılırken Filistin delegasyonunun Müslüman ve Hristiyan temsilcilerden oluşması bekleniyor.

Ayinin, Yahudi törelerine uymak için Vatikan’ın hiçbir dini sembol içermeyen bir bahçesinde düzenleneceği bildirildi.

Mısır’dan yorum: İsrail sağcılığına darbe

Vatikan tarafından yapılan resmi davet üzerine Mısır’ın dini otoritesi El Ezher Şeyhi’nin danışmanı Mahmut Azap yorumda bulundu. Davetin “İslam Dünyası’na ve Müslümanlara yeni bir bakışı ifade ettiğini” ifade eden Azap, Vatikan’ın bu yaklaşımıyla Doğu ile yakınlaştığını belirtti. Azap’agore ortak ayin, “son zamanlarda bölgede gerginlik yaratan İsrail sağcılığına karşı büyük darbe oluşturacak”.

Abir el Şinnavi - Kahire

ulusalkanal.com.tr

# israil # filistin # Vatikan # ezan