Bakan olmaz dedi ama...

Özerklik planı kapsamında Diyarbakır petrolünden pay isteyen BDP'li Gültan Kışanak'a Enerji Bakanı Taner Yıldız yanıt verdi. Yıldız, "böyle şeylere sıcak bakmıyoruz" dedi. Ancak ikiz ihanet yasaları olarak bilinen Birleşmiş Milletler sözleşmesi petrolden yerel yönetimlerin pay talep etmesine olanak tanıyor. Sözleşme 2003 yılında Meclis'te onaylanmıştı.

Öcalan'lı açılım sürecinin geldiği aşamada BDP ayrılıkçı söylemlerinin seviyesini yükseltti. Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır'daki petrolden pay istedi. Enerji BakanıTaner Yıldız ise "böyle şeylere sıcak bakmadığını" söyledi.

Yıldız, ısrarla "böyle bir şey söz konusu değil" dedi.

Bazı yasalar ise Enerji Bakanı Yıldız'ı yalanlıyor. 2003 yılında AKP hükümetinin onayladığı ikiz ihanet yasaları BDP'nin özerklik planı için eşsiz bir yasal dayanak sağlıyor.

1- Bütün halklar kendi kaderlerini tayin etme hakkına sahiptirler. Bu hak gereğince halklar, kendi siyasal statülerini özgürce kararlaştırırlar ve ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelerini özgürce sağlarlar.

AKP'nin onayladığı ikiz sözleşmelerin ikinci maddesi ise açlımın temellerinin 2003 yılında atıldığını ortaya koyuyor.

2- Bütün halklar, kendi amaçları doğrultusunda, ...., kendi doğal zenginlik ve kaynaklarından özgürce yararlanabilirler. Bir halk, hiç bir durumda, kendi varlığını sürdürmesi için gerekli olan kendi olanaklarından yoksun bırakılamaz.

İkiz sözleşmeleri hem özerklik inşaası hem de bölünme sürecine uluslararası dayanak oluşturuyor.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # BDP # petrol # enerji bakanı # taner yıldız # Gültan Kışanak