Beyaz Saray ile Pentagon arasında kriz

Beyaz Saray ile Pentagon arasındaki kriz büyüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın orduyu sokağa indirmesine Savunma Bakanı Mark Esper karşı çıktı. Pentagon önce askerleri başkentten çekme kararı aldı. Kısa süre sonra ise bu karardan vazgeçildi. Trump’ın Esper’i görevden alacağı gündeme geldi. Bunun üzerine Cumhuriyetçi senatörler Esper’e sahip çıktı.

Beyaz Saray ile Pentagon arasında kriz

İç gerginlik ve istikrarsızlık kısa sürede ABD’nin bir numaralı gündemi oldu. Floyd eylemleri Beyaz Saray ile Pentagon arasındaki krizi de derinleştirdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın orduyu sokağa çıkarmasına Savunma Bakanı Mark Esper itiraz etti.

Gösterilere müdahale için ordunun kullanılmasını desteklemediğini açıklayan Esper, “bu aşamada İsyan Yasası'nın devreye sokulmasını desteklemiyorum” dedi.

ABD Savunma Bakanı Esper’in sözlerinin ardından Pentagon, başkent Washington’a konuşlandırılan askerleri çekme kararı aldı. Pentagon kısa bir süre sonra geri adım attı. Askerlerin çekilmesi kararının geri aldığı açıklandı.

Pentagon’un tutumu ve Savunma Bakanı Esper’in de kameralar karşısında Beyaz Saray kararlarını sorgulaması Trump yönetiminde rahatsızlığa neden oldu. Trump’ın Esper’i görevden alması gündeme geldi. Bunun üzerine Cumhuriyetçi senatörler devreye girdi. Cumhuriyetçiler Trump’a “Esper’i kovmayın” çağrısı yaptı.

Esper’in görevden alınacağı iddiası Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh Kayleigh McEnany de soruldu. Sözcü, “Esper hala bakan. Başkan'ın fikri değişirse bunu yakında öğreneceğiz” dedi. Kayleigh McEnany, Trump’ın gerekli görmesi durumunda İsyan Yasası’nı da kullanacağını belirtti.

ulusal.com.tr

# abd # donald trump # pentagon # Beyaz Saray # Mark Esper