Hadimli kiraz üreticileri alıcılara seslendi

Konya'nın Toroslar üzerine kurulu ilçesi Hadim'de Türkiye'nin son turfanda kirazı yetiştiriliyor. Tadı, aroması ve kalitesiyle dünyada 'Türk kirazı' olarak bilinen Hadim kirazında hasat yaklaşıyor. Üreticiler Hadim Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi öncülüğünde bir araya geldi. Üreticiler ürününe ve emeğine değer istiyor.

Hadimli kiraz üreticileri alıcılara seslendi

Adına övgüler dizilen, kalitesi, rengi, tadı ve aromasıyla fark yaratan, ülkemizin yüz akı Hadim kirazında hasat yaklaşıyor. Üreticiler bu eşsiz kirazın toplanması için hazırlıklarını sürdürüyor.

Konya'nın Toroslar üzerinde kurulu Hadim ilçesinde yetişen kiraz, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, Rusya, Güney Kore ve dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Raf ömrünün uzun olması nedeniyle yoğun talep görüyor. Yüzde 90'ı yurt dışına gönderilen kirazın geri kalanı da iç pazara ulaştırılıyor.

Ülkemizin en son kiraz hasadının yapıldığı ilçede üreticiler, Hadim Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi öncülüğünde bir araya geldi. İlçedeki çay bahçesinde yapılan toplantıda sorunlar konuşuldu. Hasat için salgın tedbirleri planlandı.

Bu yıl Hadim kirazında rekolte yüksek bekleniyor. Ancak üreticiler fiyat sorunu yaşıyor.

Kiraz, sulaması, gübrelemesi, sürülmesi gibi daha birçok emek istiyor. Girdi maliyetlerinin yanı sıra işçi bulma sıkıntısı ve yevmiye de üreticiyi kara kara düşündürüyor. Kiraz üreticisi emeğinin karşılığını almak istiyor.

İlçedeki kiraz alım merkezine dışarıdan ürün giriyor. Üreticilere göre bu durum fire oranını yükseltiyor. Alıcının kiraz alımını erken bırakmasına yol açıyor. Fiyatı da düşürüyor. Üreticiler yetkililerden önlem alınmasını, halde denetimin artırılmasını istiyor.

Üreticilere göre 25 kalibre ve üstü kirazın satış değeri kiloda en az 8 lira olmalı. Kooperatif bu fiyatın altında ürün almak isteyenleri üretici ve emek düşmanı ilan edeceğini duyurdu.

ulusal.com.tr

# Konya # kiraz # toroslar