''Mursi fikirlerinden dolayı idama mahkum olmadı''

Aydınlık, Mursi’nin casusluk ve cinayet suçlaması ile idama mahkum olmasının etkilerini Kahire’den takip etti.

''Mursi fikirlerinden dolayı idama mahkum olmadı''

Mısır’ın devrik Devlet Başkanı Muhammed Mursi ve İhvan hareketinin önde gelen üyelerine verilen idam cezasının yankıları sürüyor.

Aydınlık, Mursi’ye verilen idam cezasını ve karardan sonra gerçekleştirilen terör saldırılarını siyasetçilere ve uzmanlara sordu.

Mısır’ın önde gelen siyasi partilerinden Al Wafd’ın Genel Sekreteri Hossam Al Kholy:

Mursi başta olmak üzere İhvan üyelerine verilen idam cezası, siyasi olmaktan çok hukuki bir karardır. Al Wafd Partisi olarak mahkemenin verdiği karara, hukuka saygı duyuyoruz. Adil bir yargılama oldu. Devlet Başkanı veya bir başka kimsenin kanunlara karşı gelmeye hakkı yoktur. Yargı görevini yapmıştır. Mısır’ın milli çıkarlarını kimsenin tehdit etmeye hakkı yoktur. Cumartesi günü, Ariş şehrinde yargıçlara karşı gerçekleştirilen saldırı bir terör eylemdir. İdam cezasına bir cevap olduğu açıktır. Güvenlik önlemlerinin artırılması şarttır.

Mısır Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Hasan Halil:

Mısır Sosyalist Partisi olarak Mursi’ye verilen idam cezasını destekliyoruz. İnsan hakları dernekleri, idam cezasını eleştirse de, kimsenin Mısır’ın milli güvenliğini ilgilendiren bilgi ve belgeleri başka ülkelere peşkeş çekmeye hakkı yoktur. Mursi’nin yönetimi esnasında, Mısır milli güvenliğine ait belgeler ve çalışanların isimleri, Katar ve Hamas başta olmak üzere dış güçlere sızdırıldı. Sonucunda pek çok güvenlik görevlisi silahlı saldırıların hedefi oldu. Mursi idam cezasını siyasi fikirlerinden dolayı değil, ajanlık faaliyetlerinden ve ortak olduğu katliamlardan dolayı almıştır.

Müslüman Kardeşler eski Merkez Komite üyesi ve Nile Center for Strategic Studies Yöneticisi Ahmed Ban:

İdam cezası, her ne kadar sert bir karar olsa da bekleniyordu. Cezaya neden olan suçlamalar siyasetten çok casusluk ve hapishaneye saldırı olayları ile alakalıydı. İdam kararı, Müslüman Kardeşler üyelerinin daha da sertleşmesine neden olacaktır. Karar, devlet ve bu grup arasındaki siyasi kanalların tamamen kapanması anlamına gelmektedir.

Sinan Güzaltan/Kahire

ulusalkanal.com.tr

# mursi # idam # Muhammed Mursi