Irak'ta neler oluyor

IŞİD terör örgütü Telafer'i ele geçirdi. Teröristler Telafer'deki Şii Türkmenleri öldürdü. Telafer halkı Sincar ve Zimbar köylerine sığındı. Irak ordusu kentleri teröristlerden temizlemek için Telafer ve Musul'a hava operasyonu başlattı. Amerika ve İngiltere'den, Irak konusunda İran ile işbirliği mesajı geldi.

Irak'ta neler oluyor

Irak'ta tansiyon yükseldi.

80 Türk'ü Musul'da rehin tutan El Kaide bağlantılı IŞİD terör örgütü, Musul'un ardından Telafer kentini ele geçirdi.

Kenti gece boyunca roket ve füzelerle vuran teröröistler, sabahın ilk saatlerinde Telafer'e girdi. IŞİD militanları, Şii Türkmenlerin evlerini yaktı. Şiilerin kutsal mekanlarından İmam Said Ziyareti'ni havaya uçurdular. Teröristler türbedeki gençleri öldürdü. Kentteki bir sağlık merkezi, havan toplarıyla yerle bir edildi, birçok ölü ve yaralının olduğu bildirildi. IŞİD militanları, Telafer'in stratejik yerlerinden tarihi Türk Kalesi'ni de ele geçirdi.

On binlerce Türkmen, evlerini terkedip, Sincar ve Zimbar köylerine sığındı. Kent sabah 04.30 itibarı ile tamemen teröristlerin eline geçti.

Amerika, Bağdat Büyükelçiliği’ni boşaltma kararı aldı. Elçilik çalışanlarının Ürdün'e nakledilmesi için 100 civarında asker görevlendirdi.

Irak ordusu Telafer ve Musul'a hava operasyonu başlattı. Telafer yakınlarında IŞİD konvoyuna düzenlenen operasyonda 35 terörist öldü.

Samarra ilçesinde kontrolü sağlayan Irak Ordusu, Tıkrit'in çevre köylerinde de hakimiyeti sağladı. Felluce kentinin kuzeyinde yapılan operasyonda 200 IŞİD militanı öldürüldü. Irak Ordusu, Bağdat'ın Anbar sınırında, 56 IŞİD militanını etkisiz hale getirdi.

Musul başkanlosluğu çalışanları ve Türk TIR şoförleri ise hala IŞİD'in elinde rehin. Rehineler Musul vilayetinde tutuluyor.

Amerika ve İngiltere'den IŞİD'in Irak'taki saldırılırı ile ilgili işbirliği mesajı geldi. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, "İran, bölgedeki şiddeti sonlandırmaya ve Irak yönetiminde güveni inşa etmeye yardımcı olabilirse, Washington, Tahran ile konuşmaya hazırdır" dedi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı da İran ile temas halinde olduklarını bildirdi.

ulusalkanal.com.tr

# ırak # asker # ışid # ayetullah sistani