Irak Kerkük'te Kürdistan flamasının kalıcı hale gelmesi teklifi onaylandı

Kürdistan flamasının Kerkük'te kalıcı hale getirilmesi teklifi Kerkük İl Meclisi'nde onaylandı. Kararda, "Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesinin uygulanacağı zamana kadar kamu dairelerde Irak bayrağının yanında Kürdistan flamasının asılmasına karar verildiği" belirtildi. Oylamayı protesto eden il meclisinin Türkmen ve Arap üyeleri ise toplantıya katılmadı.

Irak Kerkük'te Kürdistan flamasının kalıcı hale gelmesi teklifi onaylandı

Kürdistanflamasının Türkmen kenti Kerkük'te kalıcı hale getirilmesi teklifi onaylandı.

Kerkük Valisi Necmettin Ömer Kerim'in 16 Mart'ta Kerkük İl Meclisi'ne sunduğu teklif, Irak Kürt Bölgesel Yönetimine yakın meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Kararda, "Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesinin uygulanacağı zamana kadar kamu dairelerde Irak bayrağının yanında Kürdistan flamasının asılmasına karar verildiği" belirtildi.

Durumu protesto eden il meclisinin Türkmen üyeleri ise oylamaya katılmadı. Bölgesel yönetim flamasının asılmasını Kerkük Üniversite'sinde eğitim gören yaklaşık 2 bin Türkmen öğrenci de 2 gündür protesto ediyordu.

Türkmenlerin yanı sıra Arap üyelerin de katılım sağlamadığı toplantıda, bölgesel yönetime yakın partilerin 23 üyesi hazır bulundu.

Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani, Türkmenlerin bu toplantıda bayrak konusunun görüşülmemesini istediğini söyledi. Talabani, Arapların ise gerekçe göstermeden toplantıya katılmadığını açıkladı.

Kerkük Valisi'nin teklifine ilişkin Irak Merkezi hükümeti de tepki göstermişti. Kerkük'te sadece Irak bayrağının asılması gerektiğini belirten Bağdat, oylama öncesi il meclisine resmi yazı gönderdi.

Irak Başbakanlık İller Arası Koordinasyon Yüksek Kurumu tarafından gönderilen yazıda, kente başka bir bayrak asma yetkisinin vilayet meclisinde değil, merkezi yönetimde olduğu vurgulandı.

ulusalkanal.com.tr

# ırak # Kerkük # Kürdistan # flama