ABD'nin suçları Lahey'de

Amerika'nın işlediği savaş suçları Avrupa'da yargıya taşındı. Buna karşılık Amerikan yönetimi, Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni yaptırımla tehdit etti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Amerika'nın Afganistan'daki suçlarını araştıran mahkemeye, " ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi ile işbirliği yapmayacağız, bizim için ölüdür" dedi. Mahkeme ise ABD'ye jet yanıt verdi, "İşimizi yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Amerika'nın Afganistan'da işlediği suçlar Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin gündemine geldi. ABD, mahkemeyi yaptırımla tehdit etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Afganistan’da Amerikan ordusu ve istihbarat yetkililerinin işlediği savaş suçlarıyla ilgili soruşturma açmaya hazırlanıyor.

Amerikan Yönetimi, mahkemenin bu hamlesine hızla tavır gösterdi, "yaptırım tehdidi"nde bulundu. Kovuşturmalara devam edilmesi halinde ambargolara başlanacağı duyuruldu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, yargıçlara ABD'ye giriş yasağı getirebileceklerini ve mahkeme fonlarına yaptırım uygulayabileceklerini söyledi.

"ABD, UCM ile işbirliği yapmayacaktır. UCM’ye destek olmayacağız. İçerisinde yer almayacağız. UCM’yi kendi içerisinde ölmesi için bırakacağız. Nasıl olsa almış olduğu karar ve girişimlerle UCM bizim için zaten ölüdür"

Bolton, Amerikan yönetiminin, Amerikan anayasasından daha bir yüksek makam tanımadığını, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin "denetleme ve denge mekanizmalarından yoksun" olduğunu da ifade ettii.

Beyaz Sözcüsü Sarah Sanders da Bolton'u destekleyen açıklamalar yaptı. Sanders, Trump'ın vatandaşlarını korumak için elinden geleni yapacağını söyledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Amerika'nın tehditlerini yanıtsız bırakmadı. Mahkeme'den yapılan yazılı açıklamada "İşimizi yapmaya devam edeceğiz" denildi.

"Bir hukuk mahkemesi olan Uluslararası Ceza Mahkemesi, bu ilkelere ve hukukun üstünlüğü fikrine uygun olarak görevini yapmaya devam edecek ve bundan caymayacaktır"

ulusal.com.tr

# abd # lahey # ucm