Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yeniden Asya vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İş birliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’nde konuştu; bölgesel iş birliği konusunda önemli mesajlar verdi. Konuşmasında 'Yeniden Asya' vurgusu yapan Erdoğan, Çin’in Kuşak ve Yol projesine önem verdiklerini söyledi. Asya ülkelerinin liderlerine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilişkileri geliştirme çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yeniden Asya vurgusu

Ekonomik İş birliği Teşkilatı’nın 14’üncü Liderler zirvesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapıldı. Asya ülkelerinin liderlerine seslenen Erdoğan, bölgesel iş birliği konusunda önemli mesajlar verdi.

Erdoğan, konuşmasına üye ülkelere yönelik eleştiriyle başladı; teşkilatın kuruluşundan bu yana istenilen iş birliği seviyesine ulaşılamadığını söyledi. Yıllardır hedeflenen Ticaret anlaşmasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti:

- Hep birlikte yoğun mesai harcamak mecburiyetindeyiz. 17 yıldır uygulamaya konamayan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması'nın vakit kaybedilmeden yürürlüğe girmesi faydalı olacaktır.

Konuşmasında sık sık 'Yeniden Asya' vurgusu yapan Erdoğan, Çin’in Kuşak ve Yol projesine önem verdiklerini belirtti:

- Çin'in Kuşak ve Yol Girişimini önemli bulduğumuzu, 'kazan kazan' temelinde bu girişimi desteklediğimizi ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin öncülüğünde Tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasını hedefleyen Hazar geçişli Doğu- Batı Orta koridor girişimimiz Doğu ile Batı arasında etkileşimi artıracak. İstanbul, Tahran, İslamabad yük trenlerinin yeniden başlaması için son aşamaya gelindi.

Üye ülkelere, Azerbaycan ile dayanışma çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’a uygulanan tek taraflı yaptırımların da kaldırılması gerektiğini söyledi:

- Kardeşimiz Azerbaycan, Ermeni işgalindeki topraklarını destansı bir zaferle azad kılmıştır. Bundan sonra önceliğimiz Karabağ'da güvenlik ve istikrarın tesisine yardımcı olmak, 30 yıllık işgalin tahribatını birlikte gidermektir. Ermenistan’ın da atacağı adımlarla bölgesel istikrarın yanında olmasını ümit ediyoruz. İran'a uygulanan tek taraflı yaptırımların son bulması, bölgemizin ekonomik refah ve istikrarına katkı sağlayacaktır.

Ekonomik İş Birliği Teşkilatı Liderler Zirvesine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gözlemci ülke sıfatıyla katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya liderlerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilişkileri geliştirme çağrısı yaptı:

- Tüm üyelerimizi KKTC ile ilişkileri her alanda geliştirerek, maruz kaldığı haksızlıkların üstesinden gelmesine yardımcı olmaya davet ediyorum.

# erdoğan # Azerbaycan # çin # batı # doğu # Ermenistan # ermeni # liderler zirvesi # Kuşak ve Yol Girişimi # yeniden asya # teşkilat # hazar # ekonomik iş birliği