Üretici ve küçük esnafa rekabet desteği

Ticaret Bakanlığı, perakende ticaretin rekabet şartlarına göre yapılması ve tüketiciyi korumak için bir kanun teklifi üzerinde çalışma yaptı. Taslak çalışmaya göre, zincir gıda marketlerinde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak.

Üretici ve küçük esnafa rekabet desteği

Ticaret Bakanlığı, küçük esnafı koruma, perakende ticaretin rekabet şartlarına göre yapılması ve tüketicinin korunması için harekete geçti. Konuya ilişkin bir kanun teklifi üzerinde çalışma yaptı.

Çalışmaya göre, zincir gıda marketlerinde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Ancak, elektronik ortamda satış ve bin 500 metrekareden büyük mağazalar bu düzenlemenin dışında tutulacak.

Aynı zamanda zincir gıda marketleri Pazar günleri saat 11'den önce açılamayacak.

Taslakta, hızlı tüketim ürünlerini satan mağaza ve zincir marketlerin, coğrafi işaretli ürünlerin satışı için raflarının yüzde 1’ini ayırması yer aldı. Bununla birlikte marketler bulunduğu ilin yöresel ürünlerini de aynı raflara koyacak.

Ticaret Bakanlığı marketlerdeki promosyon ve reklamlara da taslakta yer verdi. Buna göre, marketler promosyonlu ürünlerden kaynaklanan kayıpları üreticiye yansıtmayacak. Reklam hizmetlerinde üreticiden veya tedarikçiden de para talep edilemeyecek.

Marketlere sağlam şekilde ulaştırılan gıda ürünlerinin bozulması durumunda üreticiden zararın karşılanması istenemeyecek. Ürünlerin müşteri şikayeti sebebi ile incelenmesinde de üreticiye bedel yansıtılamayacak.

Üreticiye, sebze ve meyve ile 30 gün içinde bozulabilen ürünlerin bedeli 30 gün içerisinde ödenecek.

# tüketici # üretici # destek # esnaf # meyve # ticaret bakanlığı # mobilya # sebze