Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev açıkladı: ''Ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzen sağlandı''

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede yaşanan sokak hareketleri ile ilgili açıklama yaptı. Ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzenin yeniden sağlandığını açıklayan Tokayev, terörle mücadele operasyonu başlattıklarını belirterek operasyonun militanların tamamen yok edilmesine kadar devam edeceğini bildirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev açıkladı: ''Ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzen sağlandı''

Kazakistan'da LPG fiyatlarına zam sonrası başlayan protesto gösterileri, ABD ve Batı destekli sokak hareketlerine dönüştü.

Ülkede son günlerde yaşanan hareketlilikle ilgili Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'den yeni bir açıklama geldi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı basın servisinden yapılan duyuruya göre, Cumhurbaşkanı Tokayev, terörle mücadele konusunda yetkililerle bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi.

Tokayev, daha sonra yaptığı konuşmada terörle mücadele operasyonu başlattıklarını belirterek güvenlik güçlerinin yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.

Tokayev açıklamasında, ''Genel olarak ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzen yeniden sağlandı. Yerel makamlar durumu kontrol ediyor. Ancak teröristler hala silah kullanmaya ve vatandaşların mülklerine zarar vermeye devam ediyor. Bu yüzden terörle mücadele operasyonu militanların tamamen yok edilmesine kadar devam edecek.'' ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca “Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış gücü birlikleri Kazakistan’a gelmeye başladı. Bu birlikler, stratejik yerlerin korunmasının sağlanması ve muhafazası işlevini yerine getirmek üzere sınırlı bir süre için ülkeye geldi.” ifadelerine yer verdi.

26 GÖSTERİCİ HAYATINI KAYBETTİ

Kazakistan'da yaşanan sokak hareketleri ile ilgili Kazakistan İçişleri Bakanlığından da bir açıklama geldi.

Açıklamada, göstericilerden 26 kişinin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Açıklamada ayrıca, Kazakistan'da ilan edilen olağanüstü hal kapsamında güvenlik güçlerinin başlattığı operasyonun da sürdüğü belirtildi.

Durumun kontrol altına alındığı kaydedilirken, tüm kentlerdeki idare ve belediye binalarının temizlendiği ve ülke genelinde 70 kontrol noktasının oluşturulduğu aktarıldı.

Açıklamada, "Güvenlik güçleri, Almatı kentinde toplumsal düzeni sağladı, stratejik yerleri korumaya aldı. Caddelerde temizlik operasyonuna devam ediliyor." ifadesine yer verildi.

Terör tehlike seviyesinin "kritik kırmızı"ya çıkarıldığı kaydedilen açıklamada, protestoculardan 26'sının öldüğü, 18'inin de yaralandığı ifade edildi.

Açıklamada, olaylarda 3 binden fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

KAZAKİSTAN'DA YAŞANAN OLAYLAR

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak'ta başlayan protesto gösterileri, ülkenin diğer kesimlerine yayıldı. Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Polis araçları ile askeri araçları ateşe veren, devlet binalarına giren göstericilere, güvenlik güçleri müdahale etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, hükümetin istifasını kabul ettikten sonra ülkede olağanüstü hal ilan etmişti.

Tokayev, ülkedeki mevcut durum nedeniyle üyesi oldukları KGAÖ ülke liderlerinden yardım istedi. KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar doğrultusunda Kazakistan’a asker gönderildi.

KGAÖ, 2002'de Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ermenistan tarafından hükümetler arası askeri ittifak olarak kurulmuştu.

# operasyon # son dakika haberleri # asker # Tacikistan # belarus # kazakistan # Ermenistan # KGAÖ # Kırgızistan # Kasım Cömert Tokayev # tokayev # anayasal düzen # Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü # kazakistanda neler oluyor # kazakistan son dakika # kazakistan haberleri # kazakistan protesto # kazakistan sokak hareketleri # kazakistan son gelişmeler