Devlet Bahçeli: ''Savaşı doğru bulmuyoruz''

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gelişmeleri, Rusya'nın Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararını değerlendiren Devlet Bahçeli, MHP olarak Rusya-Ukrayna arasında muhtemel bir savaşı kesinlikle doğru bulmadıklarını dile getirdi.

Devlet Bahçeli: ''Savaşı doğru bulmuyoruz''

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündemdeki konulara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Devlet Bahçeli konuşmasında, Rusya ile Ukyrana arasında yaşanan gelişmelere ve Rusya'nın Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararına değindi.

Devlet Bahçeli, Rusya ve Ukrayna arasındaki yüksek gerilimin günden güne boyut değiştirdiğini ifade etti.

Rusya-Ukrayna sınırında düşük tonlu çatışmaların yaşandığı, bombaların patladığı, OHAL ilanlarının yapıldığı, sivillerin tahliye edildiğinin anlaşıldığını belirten Bahçeli konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Bu iki ülke arasında sıcak gerginliği tırmandıran söz ve eylemlerin gittikçe yoğunluk kazandığı da gözlemlenmektedir. Rusya Parlamentosunun alt kanadı olan Duma’da ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin ayrı birer bağımsız cumhuriyet olarak tanınmasını içeren tasarının onaylanarak Putin’e sunulması yangına körükle gitmekten başka bir anlam taşımamıştır.
Rusya Dışişleri Bakanı’nın 'Batı’nın Ukrayna çevresindeki histerisi bizi şaşkınlığa uğratıyor' sözlerindeki mana bütünlüğüyle Putin tarafından ifade edilen, NATO’nun doğuya genişleme siyasetinden rahatsızlık duyulması, aynı oranda Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygıyla dengeli ve uyumlu olmamıştır. Menzili 2 bin kilometreyi bulan hipersonik füzelerin durup dururken Rusya eliyle Akdeniz’e taşınması da bizim nazarımızda son derece kuşkulu bir adımdır.

Bahçeli, "Rusya’yla güvenlik konularında müzakereye açığız" diyen Biden'ın, bir yönüyle Ukrayna’nın egemenlik haklarını da zedelediğini kaydetti:

Bizim bildiğimiz, Ukrayna’nın vesayet altında olmadığı, iradesini yabancı başkentlere devretmediğidir. Ukrayna’nın geleceğini veya güvenliğini konuşacak tek mercii bu ülkenin yönetimini teşkil eden kişiler, daha doğrusu tüm Ukrayna vatandaşlarıdır.

MHP olarak Rusya-Ukrayna arasında muhtemel bir savaşı kesinlikle doğru bulmadıklarını, bu cinayet teşebbüsüne hiç kimsenin ortak olmamasını temenni ettiklerini vurgulayan Bahçeli şunları söyledi:

Barış, huzur ve istikrarın kökleşmesi için diplomasi ve diyaloğun tek çıkar yol olduğuna inanıyoruz. Savaş yanlıştır, insanlığın kaybetmesidir. Ayrıca savaş çığırtkanlığı yapan, savaş çıktı çıkıyor yaygarası koparan ülkelerin asla iyi niyetli olmadığı kanaatindeyiz. İtidalli, ihtiyatlı, sağduyulu ve soğukkanlı politikalar her ülkenin çıkarınadır. Ukrayna’nın siyasi ve toprak bütünlüğüne mutlaka saygı duyulmalıdır. Rusya’nın bu konudaki sorumluluğu ziyadesiyle fazladır.

Son bilgiler dahilinde, Rusya-Ukrayna krizinde tarafların diplomatik çözüm konusunda uzlaştığının telaffuz edilmesinin iyimserliği ve umudu her risk ve tehdide rağmen tazelediğini dile getiren Bahçeli, Rusya ile Ukrayna arasında kıvılcımı tutuşturulan bir çatışma ve savaş halinin, bölgesel ve küresel çapta büyük sarsıntılara, devasa yarılmalara yol açacağını söyledi.

# rusya # Ukrayna # Putin # devlet bahçeli # tbmm # son dakika # nato # Devlet # batı # Biden # savaş # toprak # bd # Donetsk # bidena