Mali'de Fransız destekli STK'lara yasak

Mali'nin Fransız emperyalizmine karşı hamleleri devam ediyor.. Fransa askerlerinin Mali’yi terk etmesinin ardından Macron yönetimi, Mali'ye yapılan kalkınma yardımlarını askıya aldı. Mali yönetimi de Fransa’ya karşılık verdi.

Batı Afrika’nın yoksul ülkelerinden Mali, Fransa’ya boyun eğmiyor. Mali, Fransa’nın desteklediği sivil toplum örgütlerinin ülkedeki faaliyetlerini yasaklandı.

Bamako – Paris arasındaki gerilim 2020 yılında Mali’deki hükümeti değişmesinden bu tana devam ediyor. Fransa 2014'teki isyanları bahane ederek Moritanya, Mali, Nijer ve Çad’a asker konuşlandırdı. Mali’de 3 üsse yerleştirilen 2 bin 400 Fransız askeri, Bamako yönetiminin baskısı sonucu 15 Ağustos 2022’de ülkeyi terk etti.

Fransa da Mali’ye sağladığı kalkınma yardımlarını kesti. Gerekçe olarak Rus güvenlik şirketi Wagner’in ülkedeki varlığı gösterildi. Mali Hükümet Sözcüsü Abdoulaye Maiga, Fransa'nın iddialarının asılsız olduğu ve kamuoyunu manipüle etmek amacıyla ortaya atıldığı vurguladı.

Mali Yönetimi de Fransa’ya karşılık verdi. Hükümet Sözcüsü Maiga, Fransa'nın desteklediği veya ekipman ve malzeme sağladığı tüm sivil toplum örgütlerinin Mali'deki faaliyetlerinin yasaklandığı duyuruldu. İnsani yardım alanında çalışan örgütlerin de yasak kapsamına girdiği belirtildi.

Mali Ordusu 2020 Ağustos’unda yönetimi devraldı. 2023 Şubat’ında yapılması planlanan seçimler iptal edildi. Askeri Geçiş Konseyi, 2025 yılına kadar Mali’de iktidarı elinde tutacak. Mali yönetimi yemin töreninden sonra ilk adım olarak Fransız büyükelçisinin sınır dışı etti.

Mali’nin 2020’den bu yana Rusya ile ilişkilerini geliştirmesi dikkat çekiyor. Mali Askeri Geçiş Konseyi, 2022 Ocak ayında Rusya’dan 5 uçak, 1 askeri helikopter, yeni askeri teçhizat ve cihazlar teslim aldı. Mali Savunma Bakanlığı Rus askeri desteğinin Mali’nin keşif ve saldırı yeteneklerini güçlendirdiğini açıklamıştı.

# fransa # Batı Afrika