Haciz işleminde yeni dönem: Bakan Bozdağ açıkladı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptığı konuşmada, evde haciz işlemlerinde değişiklik yapılacağını belirtti. Çat kapı yapılan haciz işlemlerinin son bulacağını belirten Bozdağ, "bundan sonra hakim kararı olmadıkça evde haciz işlemi yapılamayacağını yasaya koyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Haciz işleminde yeni dönem: Bakan Bozdağ açıkladı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat'ta Cemil Çiçek Personel Eğitim Merkezi'nde düzenlenen HSK Teftiş Kurulu Başkanlığı Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu. Bakan Bozdağ, Yine icra takibi sırasında vatandaşın evlerinde haciz işlemi yapılabildiğini anımsatarak, "Çat kapı icra dönemi kapanıyor" ifadelerini kullandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ şu ifadeleri kullandı:

- Şimdi gene yapılacak ama bir suç soruşturması nedeniyle herhangi bir vatandaşımızın evinde arama ancak hakim kararıyla yapılabilirken herhangi bir suç yokken, bir alacak verecek takibi nedeniyle hakim kararı olmadan aranmasını doğru görmüyor ve bu açıdan da bundan sonra hakim kararı olmadıkça evde haciz işlemi yapılamayacağını yasaya koyuyoruz. Çat kapı icra dönemi kapanıyor. Hakim kararıyla ancak evde icra işlemi yapılabilecek. 

Bakan Bozdağ, ihtiyati haciz işleminin hakim kararıyla devam ettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

- Bundan sonra hacze ihtiyaç duyduğunda o da hakim kararıyla olacak. Hakim kararı olmadan hiçbir alacaklı borçlunun kapısını çalamayacak. Hiçbir icra dairesi gelip evde arama tarama yapamayacaktır. Bu da hukuk devletini güçlendiren, özel hayatı koruyan, aile mahremiyetini koruyan önemli bir değişikliktir. Ayrıca evde ortak kullanılan eşyaları da 'haczedilemez eşyalar' arasına alıyoruz. Yani sadece bir buzdolabı değil ortak kullanılan eşyalar ne ise artık bunlar da haczedilemeyecek eşyalardan olacaktır. Haciz sırasında altın gibi menkul kıymet gibi bazı eşyalar hariç ortak kullanılan eşyalar, nakit para, altın, menkul kıymet, kıymetli evrak vesaire bunlar hariç diğerleri ortak kullanıma ait eşyalar haczedilemeyecektir. Bu da son derece yeni ve önemli bir adımdır. Vatandaşımızın da lehine olan bir başka adımdır.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# adalet bakanlığı # bekir bozdağ