İran ile Gazprom anlaşması neleri vadediyor?

İran ile Rusya'nın enerji şirketi Gazprom arasında İran'daki petrol ve doğal gaz sahalarına yönelik 40 milyar dolarlık yatırımları öngören mutabakat zaptı imzalandı.

İran ile Gazprom anlaşması neleri vadediyor?

İran devlet televizyonu, anlaşmanın İran Ulusal Petrol Şirketi ile Rusya'nın enerji şirketi Gazprom yetkilileri tarafından başkent Tahran'da imzalandığını duyurdu.

Varılan mutabakatı değerlendiren İran Ulusal Petrol Şirketi Genel Müdürü Muhsin Hocestemehr, anlaşmayı "ülkesinin petrol sektöründeki en büyük yabancı yatırım anlaşması" olarak nitelendirdi.

ANLAŞMA NELERİ VADEDİYOR?

Gazeteci Simon Watkins’in Oil Price’ta yayınlanan analizinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya- Ukrayna savaşının ardından ikinci önemli ziyaretini Tahran’a gerçekleştiğini belirterek, “Putin’in Tahran ziyaretinin hemen öncesinde Rusya’nın Gazprom Petrol Şirketi ile İran Ulusal Petrol Şirketi arasında 40 milyar dolar değerinde enerji anlaşması imzalandı. Bu anlaşma İran ile Rusya arasındaki işbirliğinin önemli bir ayağını oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

İran tarafı; Gazprom ile yapılan bu yeni anlaşmanın, İran petrol endüstrisi tarihindeki en büyük yabancı yatırım anlaşması olacağını ve bu ülkenin, petrol ve gaz sektörleri için önümüzdeki yıllarda planlanan tüm yatırımlarının (160 milyar dolar) dörtte birini oluşturacağını beyan etti. 

Söz konusu anlaşma ile hedeflenen; 2029 yılına kadar günlük petrol üretim kapasitesini 5,7 milyon varile, günlük doğal gaz üretim kapasitesini ise 1,5 milyar metreküpe ulaştırmak.

NIOC İcra Direktörü Mohsen Khojastemehr, Rus Gazprom Şirketi ile anlaşma imzalandığını duyurarak, Rusya’nın Kuzey Pars Gaz Sahaları’na 10 milyar dolar düzeyinde yatırım yapacağını söyledi. Khojastemehr, anlaşmaya bağlı olarak Rusların Basra Körfezi’ndeki Kiş Adası’nda bulunan sahalarını geliştireceğini belirterek, Kuzey Pars Gaz Sahası’ndaki üretim hacminin 100 milyon metreküp arttırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

# abd # rusya # Ukrayna # iran # Putin # avrupa # nato # Devlet # batı # Ulusal # petrol # tahran # enerji # gaz # doğalgaz # gazprom