Patriotlar uyudu!

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, 4'üncü Hudut Bölüğünün yakınına düşen füzenin, taktik balistik füze olduğu anlaşıldı. Yaklaşık 185 kilometreden fırlatılan füzenin İran yapımı olduğu iddia edildi. Bu arada NATO'nun Türkiye'nin korunması için sınır kentlerine yerleştirdiği Patriot bataryalarından hiçbirinin füzeyi tespit edememesi tartışma yarattı.

Patriotlar uyudu!

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, Suriye sınırına yakın boş alanda önceki gece meydana gelen şiddetli patlamanın nedeninin Suriye'den atılan uzun menzilli füze olduğu ortaya çıktı.

İddialara göre füze Türkiye sınırına 185 kilometre uzaklıkta bulunan, Suriye'nin Akdeniz'e kıyısı olan Lübnan sınırına yakın Tartus Limanı'nın güneyinden fırlatıldı.

4'üncü Hudut Bölüğü'nün 200 metre yakınına düşen, 15 metre genişliğinde, 7 metre derinliğinde çukur oluşturan füzenin taktik balistik füze olduğu anlaşıldı.

Suriye'nin elinde uzun menzilli SCUD füzeleri bulunuyor. Ancak İdlip'teki muhalifleri vurmak için fırlatılan füzenin İran yapımı 350 km menzilli FATEH-110 taktik balistik tipi füze olabileceği de iddia ediliyor.

Genelkurmay Başkanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada Reyhanlı'ya düşenin füze olduğu vurgulamış ancak tipini belirtmemişti.

Havada 185 km yol aldıktan sonra Reyhanlı'ya düşen füzenin Patriotlar tarafından tespit edilememesi tartışmalara neden oldu. Uzmanlara göre Reyhanlı'ya düşen füze Patriot bataryalarının radar kapsama alanları dışında olduğu için tespit edilemedi. Patriotlar, Körfez savaşı sırasında da çok sayıda Scud füzesini tespit edememişti.

Türkiye, Suriye tarafından gelebilecek olası saldırılara karşı NATO'dan Patriot bataryaları talep etmişti. Alman, Hollanda ve Amerikan askerlerinin kontrolündeki bataryalar Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana'ya yerleştirilmişti. Bu merkezlerin belirlenmesindeki asıl amacın ise Adana İncirlik'deki Amerikan Üssü ile Malatya Kürecik'deki Nato Füze Radar Üssünü korumaya yönelik olduğu iddia edilmişti.

İran, kendi geliştirdiği nokta atışı yapabilen FATEH-110 taktik balistik füzelerini 2010'da kullanıma soktu. İran, Şiilerin kullanması için bu füzelerin bir bölümünü Irak'ta konuşlandırdı. Suriye'ye de aynı dönemde FATEH-110 verildi. 300-350 km menzili olan füzenin isabet ve tahrip gücü yüksek.

ulusalkanal.com.tr

# hatay # nato # Türkiye sınırı # Patriot