Hamas Lideri İsmail Haniye'den Doğu Akdeniz mesajı: ''Türkiye-Mısır ilişkilerinde her türlü yakınlaşmayı destekliyoruz''

Hamas lideri İsmail Haniye, Gazze’de İsrail ile varılan ateşkesin ardından açıklama yaptı. Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin haklarını tartışmaya açmayacaklarını söyledi. Gazze'de Türkiye ile deniz yetki anlaşmasına sıcak baktıklarını belirten Haniye, Türkiye-Mısır ilişkilerindeki her türlü yakınlaşmayı da desteklediklerini vurguladı.

Hamas Lideri İsmail Haniye'den Doğu Akdeniz mesajı: ''Türkiye-Mısır ilişkilerinde her türlü yakınlaşmayı destekliyoruz''

Hamas lideri İsmail Haniye, Gazze’de sağlanan ateşkes sonrası Habertürk'e konuştu. Türkiye’nin Ortadoğu’daki rolü ve Doğu Akdeniz konularında önemli mesajlar verdi.

Haniye, Filistin’e desteği nedeniyle Türkiye’ye teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “uluslar arası barış gücü” çağrısını hatırlattı. Yakın zamanda Ankara’ya ziyaret gerçekleştireceklerini açıkladı.

Hamas Lideri İsmail Haniye, ''Türkiye, uluslararası kamuoyuyla ve Filistin direnişi arasında bir denge unsuru olarak karşımıza çıkmıştır. Türkiye’nin büyüklüğünü biliyoruz, desteğini ve bize sunacağı stratejik perspektifi önemsiyoruz. Yakında Türkiye’yi ziyaret edeceğiz ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmemiz olacak. Geleceğe dair nasıl bir politika geliştirileceğini konuşacağız'' dedi.

Hamas lideri, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Mısır’ın yakınlaşmasını desteklediklerini söyledi. Türkiye ile Gazze arasında deniz yetki anlaşmasına olumlu baktıklarını vurguladı:

- Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin haklarını tartışmaya açmayız. Türkiye ile Mısır arasındaki her türlü yakınlaşmayı destekliyoruz. İran ve Suudi Arabistan’ı da bölgede es geçilemeyecek etkisi olan ülkeler olarak görüyoruz. Bu yakınlığın gerek İslam Dünyası için gerekse Filistin davası için olumlu etkileri olacağını düşünüyoruz. Filistin'in sahilleri, doğalgaz kaynakları ve konumu açısından stratejik öneme sahiptir. Dolayısıyla deniz sınırlarının çizilmesi konusunda ikili görüşmeler olumlu neticelere vesile olacaktır.

İsmail Haniye, Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesini "Filistin'e vurulmuş büyük bir darbe' olarak niteledi. İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözümün Mevcut şartlar altında zor olduğunu vurguladı. Arap ülkelerine, İsrail ile anlaşmalarından çekilme çağrısı yaptı:

- İsrail, saldırılarıyla, yerleşim birimleriyle, ambargolarıyla ve uyguladığı tüm bu baskıyla 7 milyonluk Filistinlinin topraklarından edilmesine sebep oldu. Hala Filistin topraklarına tecavüzünü sürdürüyor. Arap ülkeleri de normalleşme adımlarıyla İsrail’i daha güçlendirdi. Son saldırılardan sonra bu ülkelerden anlaşmalardan çekilmelerini bekliyoruz. Hiçbir Arap ülkesinin veya İslam ülkesinin Filistin’in bu şekilde işgale maruz kaldığı bir dönemde Tel Aviv’de temsilciliğini kabul edemeyiz.

Hamas lideri, İsrail’e kırmızı çizgilerini bir kez daha hatırlattı. “Filistin topraklarına yönelik hiçbir saldırı karşılıksız kalmayacak'' dedi.

Haniye şöyle dedi:

- Şüphesiz askeri güç dengesinde bir orantısızlık var. Biz kendi gücümüzü kendi elimizle yaptığımız silahlarla elde etmeye çalışıyoruz. Ve tabi ki bu kadar güçlü bir ordu karşısında elde ettiğimiz başarıları zafer olarak görüyoruz. Kudüs’ün ve Filistin’in kırmızı çizgimiz olduğunu bir kez daha söylemek istiyoruz. Buralara yapılan hiçbir saldırı karşılıksız kalmayacaktır.

# ankara # açıklama # israil # filistin # doğu akdeniz # gündem # ziyaret # gazze # İsrailFilistin # hamas lideri # deniz yetki anlaşması