Latin Amerika’da Putin fırtınası

Latin Amerika’da Putin fırtınası

Rus Devlet Başkanı Vladimir PutinLatin Amerika turuna Cuma günü Küba ziyaretiyle başladı. Geceyarısı adaya inen Putin 24 saatlik yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Geçen hafta Küba’nın Sovyet döneminden kalan borçları silen Rus hükümetinin kararının parlamentoda onaylanması bu ziyarete “ilişkilerde yeni bir sayfa” anlamı yüklüyor. Putin Rusya’nın Küba’da petrol üretim çalışmalarına katkıda bulunarak ABD ambargosunu aşmasına yardım edeceğini açıkça ifade etti. Ayrıca Rus enerji şirketi Inter Rao adada bir milyar altı yüz milyon dolar değerinde termoelektrik santrali inşa edecek. Putin, Küba’ya haberleşme, üretim, lojistik için GLONASS adlı yer-uydu istasyonu kuracaklarını ve Mariel ekonomik bölgesine de her türlü teknik ve malzeme desteği sağlanacağını söyledi.

Programa göre doğrudan Arjantin’e geçecek olan Putin gece 12 sularında sürpriz bir şekilde Nikaragua’ya inerek Başkan Daniel Ortega’yla buluştu. Ortega, Nikaragua’yı ilk kez bir Rus Başkanının ziyaret ettiğini söyleyerek iki ülkenin barış için güçlerini birleştirdiklerini ifade etti.

Cumartesi öğleye doğru Arjantin’e inen Putin’i Başkan Cristina Kirchner karşıladı. Uluslararası politikada dayanışma halinde olan iki ülke şimdi enerji, ekonomi ve askeri alanlarda yeni ortaklıklara gidiyor. Başkan Cristina, Putin’in onuruna vereceği akşam yemeğine Uruguay, Bolivya, Venezuela devlet başkanlarını da davet etti. Önceki gün Prensa Latina’ya konuşan Putin, Arjantin’i Latin Amerika’daki en önemli stratejik ortağı tanımlamıştı.

Rus Devlet Başkanı Pazar günü Brezilya’ya geçerek Başkan Dilma Rousseff’le görüşecek. Putin ertesi günü de BRICS ve UNASUR ortak toplantısında dünya liderleriyle Brezilya’da toplanacak.

ulusalkanal.com.tr

# latin amerika # Putin # küba