Çavuşoğlu: Ateşkese uyulduğu sürece Libya'ya ilave asker gönderilmeyecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yoğun diplomasi takvimi içerisinde hem Alman hem de Rus basınına önemli açıklamalar yaptı. Ria Novosti'ye yaptığı açıklamalarda Libya ve Doğu Akdeniz ilgili konuştu. Çavuşoğlu, "Ateşkes süresince Libya'ya asker gönderilmeyecek" dedi. Alman Bild gazetetesine verdiği demeçte ise Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki göç mutabakatına dikkat çekti.

Çavuşoğlu: Ateşkese uyulduğu sürece Libya'ya ilave asker gönderilmeyecek

Hem Alman hem Rus basınına konuştu. Türkiye'nin önceliklerine dikkat çekti. Libya, Doğu Akdeniz ve mülteci sorunu üzerine açıklamalar yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun diplasi trafiği yoğun. Davos zirvesinde katılan Bakan, İsviçre'den Cenevre'ye geçti. Temasları sırasında ise Alman Bild gazetesine ve Rus Ria Novosti'ye konuştu.

Çavuşoğlu'nun Ria Novosti'ye yaptığı açıklamaların ana gündem maddesi Libya ve Doğu Akdeniz oldu. Bakan, ateşkese uyulduğu sürece Libya'ya ek asker gönderilmeyeceğini belirtti.

Libya'da ateşkese uyulduğu sürece şimdilik hiç kimsenin askeri danışman, birlik veya başka ülkelerden paralı asker göndermeyeceği, hiçbir şekilde daha fazla ilave personel sağlanmayacağı konusunda anlaştık. Herkes taahhütte bulundu.

Çavuşoğlu, Cenevre'de yapılacak 5+5 formatındaki askeri komite toplantısının da ateşkesin sağlanması için önemli olduğunu vurguladı. Libya'daki sürecin, Astana süreci gibi organize edildiğini ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye yaptırım kararı alan Avrupa Birliği'ne de seslendi. "Uymayacağız" dedi.

"Türkiye bu yaptırımlara uymayacak. AB, gerçekten dengeli ve tarafsız rol oynamalıdır. AB dayanışmadan ötürü üye devletlere destek vermelidir"

Almanya Başbakanı Merkel'in ziyareti öncesi Alman Bild gazetesine de konuştu Çavuşoğlu. Avrupa Birliği ile imzalanan göç mutabakatına değindi. "Sözler tutulmadı" diye konuştu.

''AB ne yaptı? AB 2016’nın sonunda 3 milyar euro ve 2018’in sonunda 3 milyar euro ödeyecekti. 2020’ye geldik ve tam olarak ilk 3 milyarı almadık. Kim şimdi sözünde durmadı? Her şeye rağmen, Türkiye ile AB arasındaki iyi iş birliğinin bir örneği olduğu için anlaşmayı sürdürmekten yanayız.

Dışişleri Bakanı, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşma konusunda önemli rol oynadığının altını çizdi.

ulusal.com.tr

# libya # suriye # doğu akdeniz # asker # çavuşoğlu # ria