DDOS saldırısı nedir? Wanna Cry virüsünden korunma yöntemleri

Ulusal Kanal'da Televizyon Gazetesi'ne katılan, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, DDOS saldırısı hakkında ve bu saldırılardan nasıl korunabileceğine dair bilgilendirme yaptı. DDOS saldırısı nedir ve neden yapılır?

DDOS saldırısı nedir? Wanna Cry virüsünden korunma yöntemleri

Dün Türkiye'ye karşı yapılan, Dağıtılmış Ağ Saldırıları veya Dağıtılmış Hizmet Reddi(DDOS) olarak bilinen siber saldırının ardından Doç. Dr. Ali Murat Kırık, bu saldırıların nasıl gerçekleştiğini anlattı.

Dün birçok ülkeden, Türkiye'deki Türk Telekom DNS ayarlarına yönelik bir saldırı gerçekleşti. Saatler sonunda durdurulabilen saldırının sonunda, vatandaşların, neden internet hizmeti alamadıklarına dair kafalarında soru işaretleri oluştu.

Doç. Dr. Kırık bu saldırı hakkında, " Siber ordumuzun kurulmasının ne kadar önemli olduğunu, yerli bir siber ordunun gelecekte ne kadar yarar sağlayacağını söylemiştik. Artık kara savaşlarının bittiğini kabul etmemiz gerekiyor. Artık dijital siber saldırılar var" açıklamasında bulundu.

Halil Nebiler tarafından, "Bu yapılanlar yasa dışı değil mi?" sorusuna ise, "Bu sizin evinize maymuncukla giriyorum ve evi talan ediyorum, evi artık işlev göremez hale getiriyorum. Bu da aslında internet sitelerinde aynı durum, aynı işlevi görüyor, tabii ki yasa dışı" diyerek cevaplandırdı.

Kırık, "Dijital ortam kontrolün olmadığı bir yer. İstediğiniz önlemi alın. Nasıl hırsıza kilit dayanmazsa hackera da dediğim gibi güvenlik önlemleri dayanmaz" diyerek güvenlik önlemlerinin de yetersiz kaldığını belirtti.

Nebiler ve Kırık, Banka hesaplarından, kişisel hesaplara kadar her yere sızabilen hackerların kapitalizmin kendi sonunu getirmesine neden olacağını tartıştı. Kırık, "Kendi oluşturdukları düşmanlar, yarın onları vurabilir. Bu bir komplo teorisi değil. PKK'yı büyüt büyüt büyüt... En sonunda ne yapacak? Gelip seni de vuracak. Burada da aynı şey söz konusu. Bu siber saldırganlar, aynı şekilde dönüp dolaşıp sizin açıklarınızı, yumuşak karınlarınızı bildikleri için 'Amerikan'ın şöyle bir şey var... Amerikan'ın şurasında bir güvenlik açığı var' diyecek ve vuracaklar" diyerek oluşturulan yeni saldırı yönteminden bütün dünyanın mağdur kalabileceğini vurguladı.

İyi niyetli ve koruyucu hackerların da olduğunu belirten Kırık, "Beyaz Şapkalı Hackerlar sizin açıklarınızı tespit ederler ve oraya müdahale eder. Ben bu konuda Türkiye'nin de bu konuda adım atacağına inanıyorum. Yerli milli siber ordunun oluşturulması çok önemli" diyerek siber korunmanın önemini tekrar dile getirdi.

DDOS SALDIRISI NASIL YAPILIR?

Saldırgan, önceden yaydığı yazılımları komut aldığı sunucuya bağlıyor. Saldırgan birçok bilgisayardan, yaymış olduğu yazılımlar ile belli aralıklarla yeni komut kontrolü yapıyor.

Yazılımlar, saldırı komutu ile defalarca hedef web sitesine sorgu gönderiyor. Site sorgularına cevap vermek için tüm kaynaklarını tükettikten sonra saniyeler içinde aşırı yüklenmeden dolayı çöküyor.

En çok siber saldırıya maruz kalan ülke ise Türkiye. Türkiye'ye saldırılar; ABD, Rusya, Bulgaristan, Hollanda, Finlandiya ve Almanya'dan Türkiye'ye durmadan saldırı geliyor.

ulusal.com.tr

# siber saldırı # marmara üniversitesi # Ali Murat Kırık