El Salvador devrimi geliyor

Latin Amerika fırtınası bu defa Orta Amerika’dan geliyor. Pazar günü yapılan Başkanlık seçimlerinde El Salvador’da FMLN lideri Sánchez Cerén % 49 gibi tarihi bir oy desteği aldı. Kosta Rica’da ise ilk kez Bolivarcı bir cephe seçimlere katıldı.

El Salvador devrimi geliyor

Özgür Uyanık

El Salvador devriminin partisi Farabundo Marti Ulusal Kurtuluş Cephesi (FMLN) Başkanlık seçimlerinde tarihi bir zafere doğru yürüyor. FMLN en büyük rakibi ve tarihsel düşmanı ABD’ci ARENA’ya seçimin ilk turunda 10 puan fark attı. Eğer Sánchez Cerén bir puan daha alabilseydi ikinci tura gerek kalmadan Başkanlığa hak kazanacaktı.

1992 yılında varılan anlaşmaya kadar Halk Cephesi olarak ABD’nin kontrgerilla ordusuna karşı savaşı sürdüren FMLN bu tarihten sonra parlamenter siyasete katıldı. Cephe 2009’da liberal bir gazeteci olan Mauricio Funes’i Başkanlığa kendi adayı olarak taşıdı. O tarihten beri FMLN iktidarın bir parçası olsa da istediği reformları gerçekleştirmede zorlandı ve 2014 seçimlerine hala Başkan yardımcılığı görevini sürdüren Salvador Sánchez Cerén’le girme kararı aldı. 75 bin kişinin öldüğü savaşın sonuna kadar Halk Kurtuluş Ordusu’nun en yüksek komutanı olan "Comandante Leonel González" Sánchez Cerén bugün El Salvador’un en güçlü Başkan adayı.

ABD, FMLN’nin seçimi kazanmasını engellemek için, geçmişte kontrgerilla gücü olarak kullandığı sağ partileri bir araya getirme uğraşında. ABD üçüncü parti konumundaki UNIDAD’ı seçimin ikinci turunda ARENA’ya destek vermeye zorluyor.

Bir başka Orta Amerika ülkesi –ABD’nin gayrı resmi sömürgesi- Kosta Rika’da ise yapılan başkanlık seçimlerine ilk kez Bolivarcı bir aday katıldı. José María Villalta’nın liderliğindeki Geniş Cephe oyların %18’ini elde ederek üçüncü sırada kilit parti oldu. Kosta Rica’da seçime katılım oranı ise her zamanki gibi düşük düzeyde gerçekleşti. Halkın %32’si sandığa gitmedi.

ulusalkanal.com.tr

# latin amerika # El Salvador