Yargıtay karar verdi: 'Edepsizsin Melih Gökçek' demek fikir özgürlüğü

Yargıtay, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, kendisine Twitter'dan 'Edepsizsin Melih Gökçek' yazan kişi hakkında açtığı davada karar verdi. Yargıtay 'edepsiz' kelimesinin hakaret değil, eleştiri olduğunu söyledi. Kararda, ifade hürriyeti demokratik toplumun temeli olduğu belirtilerek, “Siyasetçiler eleştirilere daha geniş bir hoşgörü göstermek zorundadır” denildi.

Yargıtay karar verdi: 'Edepsizsin Melih Gökçek' demek fikir özgürlüğü

Gökçek kürtaj tartışmaları sırasında bir kadına, “Sen çok mu kürtaj yaptırdın” demiş, Twitter kullancısı İ.A'da Gökçek'e ''Ata’mın yattığı şehirde kemiklerini sızlatanların başında ismin geçtiğinde EdepsizsinMelihGökçek”, “Müslümanım diye geçinip kul hakkı yediğin için EdepsizinMelihGökçek” diye yanıt vermişti. Gökçek de İ.A'ya dava açmıştı.

Hürriyet'ten Hasan Benli'nin haberine göre; Yargıtay, 'Edepsizsin Melih Gökçek' cümlesinin hakaret olmadığına karar verdi. Mahkeme, “Yazdığı yorumlar, konu başlığı dışında herhangi bir hakaret ibaresi taşımamaktadır. Yaptığı yorum metinlerindeki eleştiri ve değer yargılarının bir kısmı sert ve çarpıcı bir üslupla dile getirilmiştir. Yerleşmiş yargısal kararlarda da vurgulandığı üzere, kamu görevinde bulunan veya talip olanların, diğerlerine oranla daha sert eleştirilere muhatap olması da doğal karşılanmalıdır” diyerek İ.A. hakkında beraat kararı verdi.

Karar temyize götürüldü ama Yargıtay da mahkemenin kararını onadı. Kararda '“Siyasetçiler eleştirilere daha geniş bir hoşgörü göstermek zorundadır” denildi.

ulusal.com.tr

# ankara # yargıtay # twitter # melih gökçek # Edepsiz