TL'nin Londra swap faizi yüzde 1000'i aştı

Ekonomi kurumlarının swap hamlesi piyasaları etkiledi. Londra'daki gecelik Türk Lirası swap faizi yüzde 1000'i aştı. Swap engeli nedeniyle Türk bankaları yabancılara lira sağlayamadı. Yabancı yatırımcılar ise elindeki Türk varlıklarını satmaya yöneldi

Türkiye'nin kırılgan ekonomisi spekülatörlere hamle imkanı tanıdı. Yurt dışındaki yabancı yatırımcılar döviz verdi lira aldı.

Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Swap hamlesiyle Türk bankaları yabancılara TL sağlamayadı. Yabancı bankaların lira elde etmek için kullandığı Londra swap piyasasında Türk Lirası'nın faizi çok sert yükseldi.

Londra'daki swap piyasasında liranın gecelik faizi, yüzde 1000'i aştı. Geçen hafta yüzde 22 seviyesinde seyreden swap faizi son iki gün içinde katlanarak yükseldi. Yüzde 100'i aştı. Bu oran 2001'deki krizde görülenin 10 kat üzerinde.

Swap tarafındaki artış, doları baskı altında tuttu. Kur, 5,70'lerden 5 lira 35'lere kadar düştü. Gün içinde 5 lira 46 kuruş seviyesinde seyretti. Borsa 95 bine geriledi.

Yüksek faiz yabancı yatırımcıların TL bulma maliyetini artırınca farklı bir endişe ortaya çıktı. Yabancı yatırımcı, uluslararası swap piyasalarında umduğunu bulamayınca elinde Türk varlıklarını satmaya yöneldi. Bu da Borsa'da düşüşe neden oldu.

Ekonomistler ise uyarıyor. Uzmanlar, Türkiye'nin uzak durulması gereken bir ülke profiline doğru gittiğini belirtiyor.

SWAP NEDİR?

Swap'ın kelime anlamı, 'değiş, tokuş, takas...' Finans piyasalarında ise iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olarak farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir.

ulusal.com.tr

# TL # Türk lirası # swap