Başkanlık teklifine ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı

AKP ile MHP'nin üzerinde çalıştığı Başkanlık içeren anayasa değişikliği metnine ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Teklife göre; Yüksek yargıya Meclis tarafından atanacak üye sayısı artacak, Cumhurbaşkanı kontenjanı ise azalacak. Büyükelçi atamalarının onay sürecini Meclis'e bırakan teklif, Cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için ise 367 şartı öngörüyor.

Başkanlık teklifine ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı

Başkanlık içeren Anayasa değişikliği için AKP ile MHP arasındaki çalışmalar sürüyor.

Yürütülen çalışmalarla metinde yapılan düzenlemelere ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

Müzakerelerde, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na meclis'in atayacağı üye sayısı artırıldı, Cumhurbaşkanınınki ise azaltıldı. Ancak sayılar henüz netleşmedi.

Teklife göre, büyükelçi atamalarında ABD modeli benimsendi. Yani, Cumhurbaşkanının büyükelçi olarak belirlediği isimlerin göreve başlayabilmesi için Meclis onayı aranacak.

Sabah gazetesinin haberine göre AKP ile MHP arasında yaşanan Cumhurbaşkanının yargılanmasına ilişkin pürüzde de önemli gelişmeler var. AKP, cumhurbaşkanı hakkında Meclis'te soruşturma önergesi verilmesi için 184 imza, komisyon kurulması için 330, Yüce Divana sevk için ise 413 oy aranmasını öneriyordu. Bu 3 aşamalı öneri, 2 aşamadan oluşacak şekilde değiştirildi. Önerge ve komisyon kurulması için 330, Yüce Divana sevk için ise 367 oy aranması benimsendi.

Cumhurbaşkanı kararnamelerini "Hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması" veya "Özlük haklarının yeniden düzenlemesi" amacıyla çıkartamayacak. Çıkartılan kararnameler ise Anayasa Mahkemesi yoluyla denetlenebilecek.

Teklifte yer alacak geçici hükümlere göre, mevcut Cumhurbaşkanı görevlerini 2019'a kadar sürdürecek. Bu süre içinde Cumhurbaşkanı, bakanlar kuruluna başkanlık edebilecek, bakanları atayıp görevden alabilecek ve partisiyle bağını koruyacak.

ulusalkanal.com.tr

# mhp # AKP # yüce divan