TSK'da yeni uygulama başlıyor!

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde başlatılacak “sivil istisnai memur” uygulamasıyla sivil komutan dönemi başlıyor. Ordu'da “amir” vazifesiyle görev alacak olan istisnai sivil memurlar teğmenlikten başlayıp “Albay” rütbesine kadar yükselebilecek.

TSK'da yeni uygulama başlıyor!

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde sivil komutan dönemi başlıyor.

Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarındaki “özel nitelikli” görev yerlerine kurum içinden veya naklen “istisnai memur” atanmasına imkân tanıyan yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ordu içinde sivil albay dönemini başlatan yönetmelikle, Milli Savunma Bakanlığı ve tüm askeri kurumlarda istisnai memur kadroları ihdas edilecek.

Sivil komutanlığın gerekçesi; fikir ve proje üretimine dayalı, özel ihtisas, tecrübe ve yetenek gerektiren kadroların TSK bünyesinde yetiştirilmesinin kısa sürede mümkün olmaması.

İstisnai kadrolar; süreklilik arz eden ve konusunda uzmanlaşmış bir personelle yürütülmesinde zorunluluk bulunan hukuki, teknik, sağlık, mali ve idari alanlarda yetki ve sorumluluk isteyen işleri kapsayacak. Sivil komutanlar orduda şube müdürü, daire başkan yardımcısı ve daire başkanı kadrolarına atanabilecek. Daire başkanlıklarına hala albay ve tuğgeneral düzeyinde atama yapılıyor.

9. ve 8. dereceli kadrolarda görev yapan sivil askerler “teğmen” 3. dereceli kadrolarda görevlendirilenler binbaşı, 1. derecenin 4. kademesinde üç yılını tamamlayanlar ise “albay” rütbesinde sayılacak.

Sivil komutanlarla askeri personel arasında astlık üstlük ilişki olmayacak. Ancak “amir” vazifesinde olanlar maiyetindeki bütün askeri ve sivil personele görevi gereği emir verebilecek. Sosyal tesis ve lojman kullanım hakları kadro derecesinin karşılığındaki subaylar ile eşit düzeyde olacak.

Sivil komutan kadrolarını belirleme ve bu kadrolar için personel teklif etme yetkisi, personel başkanlarından oluşturulacak değerlendirme kurullarında olacak. Sivil komutanlarda Yabancı Dil Bilgisi Sınavı’ndan 70 ve daha fazla puan alma şartı aranacak.

ulusalkanal.com.tr

# tsk # albay # sivil memur