ABD'den Çin'e yeni yaptırım

Hong Kong’u Çin’den koparamayan Washington yönetimi yeni yaptırımlara imza attı. ABD Başkanı Donald Trump, Hong Kong’ta Çin Ulusal Güvenlik Yasası’nın hayata geçmesi nedeniyle Çin’e yaptırım öngören tasarıyı onayladı.

ABD'den Çin'e yeni yaptırım

Washington yönetimi, Pekin’in “İki sistem Tek Çin” politikasına karşı hamlelerini sürdürüyor. Hong Kong’u Çin Halk Cumhuriyeti’nden ayrıştırma girişimleri boşa çıkan ABD yaptırım yine yaptırım kararı aldı.

ABD Başkanı Donald Trump , Hong Kong Meclisi’nin Ulusal Güvenlik Yasası’nı kabul etmesine neden olan Çinli yetkililerle iş yapan tüm bankalara yaptırım uygulanmasını öngören kararnameyi onayladı.

Yaptırım tasarısını Kongrenin büyük desteği ile geçtiğini hatırlatan Trump, “bu kararname Hong Kong'un özgürlüğünü elinden alan kişileri ve kurumları sorumlu tutmamızı sağlayan yeni araçlar sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Başkanlık kararnamesi imzalayan Trump, ABD’nin Hong Kong’a tanıdığı ayrıcalıkları hatırlattı, "Hong Kong'a imtiyazlı davranışımızı sona erdiren bir kararname imzaladım. Hong Kong şimdi Çin anakarası ile aynı muameleyi görecek. Hiçbir ayrıcalığı ve özel ekonomik muamelesi olmayacak” dedi.

Bu arada Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD'nin Güney Çin Denizi ile ilgili yayımladığı bildirinin gerçek dışı ve uluslararası yasalara aykırı olduğunu, bölgenin barış ve istikrarına zarar verdiğini belirtti.

Diğer yandan Çin Devlet Konseyi Taiwan İşleri Ofisi, ABD'nin Çin'in Taiwan bölgesine silah satmasına şiddetle karşı çıktıklarını açıkladı.

ulusal.com.tr

# abd # çin # Hong Kong # abd yaptırım